L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Preparant l'homenatge a Joan Carles'

Diuen que el rei Felip vol discreció, però no dubtin que Joan Carles serà objecte de càlids homenatges populars. I la monarquia continuarà blindada a través de la Constitució, que d’això es tracta

3 min

La Fiscalia suïssa ha arxivat el cas dels 65 milions d’euros que Joan Carles I va donar a Corinna Larsen. El fiscal investigava si s’havia comès un delicte de blanqueig de diners i de cobrament de comissions irregulars per la manca de transparència en la donació. I què ha passat? Doncs que el fiscal no n’ha trobat la prova, i sense prova no hi ha delicte. Però hi ha tots els indicis. Mirin si n'hi ha que el fiscal, al tancar la investigació, ha escrit: “A la fi de la instrucció, el ministeri públic ha considerat que l'ús d’una fundació, així com de societats a nom dels diferents protagonistes, demostra una voluntat d’ocultació”. “Les quantitats, l’origen dels béns, la manca de documentació adequada que justifiqui les transferències, les suposades donacions successives (primer del rei de l’Aràbia Saudita a favor de Joan  Carles I i després d’aquest últim a favor de Corinna), així com la cronologia dels fets, constituïen indicis contra els acusats”, afegeix. Amb tot, “no havent pogut establir una relació suficient entre la quantitat rebuda de l’Aràbia Saudita i els contractes sobre la construcció de l’AVE, la Fiscalia ha tancat parcialment el procediment”. 

Diu “parcialment”, perquè al rei Joan Carles encara l’estan investigant per un fons multimilionari amagat a l'illa de Jersey. I també estan investigant les targetes opaques que feien servir Joan Carles i Sofia per a les seves despeses, i per les quals Joan Carles de Borbó va fer una primera regularització a Hisenda.

O sigui que el que diu el fiscal és que no pot provar que aquests diners fossin comissions, i que per tant tinguessin un origen il·legal. No hi ha prova, però hi ha fets: el rei de l’Aràbia Saudita li dona al rei Joan Carles 65 milions d’euros. Joan Carles els ingressa en un compte secret d’un banc de Suïssa d’una fundació amb seu a Panamà. I l’any 2012, quan el banc obliga el rei a tancar el compte, el rei els dona a Corinna. Al banc el condemnem a pagar una multa per no haver informat de l’ingrés que va fer el rei. 

¿Com s’explica, aleshores, que el rei d’Aràbia fos tan generós? A La Vanguardia, Mariángel Alcázar revela l’explicació que el rei Joan Carles ha donat a la família: que Corinna volia ser la intermediària de l’AVE, que Joan Carles li va dir que no i que, per calmar-la, el rei d’Aràbia li va donar els milions perquè en gaudissin junts. Però després de la cacera de Botswana, Joan Carles i Corinna van trencar relacions, ell va voler recuperar els diners posats al seu nom i ella li va dir que no. Si vols creure-ho, ves a veure-ho.

Quines conseqüències judicials té el tancament de la causa a Suïssa? Doncs ajuda a tancar les tres diligències obertes a Espanya per la Fiscalia del Suprem. Perquè entre la prescripció, la inviolabilitat i les regularitzacions a Hisenda, el més probable és que Joan Carles no rebi cap retret penal. Això vol dir que el dia del seu retorn a Espanya és cada cop més a prop, per a aplaudiment de la dreta i la ultradreta, com poden comprovar.

Joan Carles ha fet saber que vol tornar, que vol viure a la Zarzuela i amb paga de diners públics. 

Diuen que el rei Felip vol discreció, però no dubtin que Joan Carles serà objecte de càlids homenatges populars. I la monarquia continuarà blindada a través de la Constitució, que d’això es tracta. Ho va retratar ahir en Ferreres: “–Vull tornar a Espanya, vull la meva paga. –Que no tibi tant la corda o acabaran tancant-nos la barraca. –Tranquil·la, aquí ho aguantem tot”.

'A la contra', per Ferreres 13/12/2021

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats