L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Senyor Rajoy, vostè té un problema'

I aquest problema es diu rebre sobres amb diner negre. Rajoy va declarar davant el jutge que era mentida que hagués cobrat diner negre

3 min

Tres escenes de les últimes hores: hi haurà problemes per constituir les meses electorals d’aquí a dos diumenges. 16.000 persones, que representen un 20% dels convocats, ja han presentat al·legacions per no ser-hi.  

La llei també diu que si no hi ha els components designats de la mesa, s'agafi els primers que vagin a votar, però el 14-F està recomanat que els primers siguin els més grans, que hi vagin de 9 a 12, i, esclar, no els faran quedar. S’està considerant fer bosses de voluntaris, però a la llei no en diu res, no està regulat. És clar que ja fa un any que sabem que les persones de risc és millor que no surtin gaire de casa i que els que són més joves però  conviuen amb aquestes persones de risc més val que siguin restrictius en els seus contactes. Els jutges tenen ara a les seves mans una aplicació de la llei que tingui en compte l’estat d’alarma social en què ens trobem. Vull dir que no anar a una taula té pena de presó (que no es compleix en la immensa majoria dels casos, però la condemna no te la treu ningú), i ara serà molt important que l’estricta aplicació de la llei no compliqui la vida de ningú que, en consciència, no vulgui posar en risc la seva salut ni la de la gent amb qui conviu. No afegim més patiment a la gent que, en consciència, no vol formar part d’una mesa electoral. Segur que hi haurà aprofitats. Però mai s’havien presentat tantes al·legacions, i la causa no és una altra que la pandèmia. Que ho tinguin en compte els tribunals. 

Aquesta és una. La segona: sabeu què? “Eme punto” Rajoy era Mariano Rajoy.

Luis Bárcenas ha escrit a la Fiscalia que Rajoy va destruir proves del finançament il·legal del partit. Bárcenas ha fet allò que circulava des de feia anys: no destapar l’olla perquè el PP li havia promès evitar a qualsevol preu que la seva dona, Rosalía Iglesias, entrés a la presó. Però la seva dona és  a la presó. També hem sabut que el PP espiava Bàrcenas a través del ministeri de l'Interior dirigit per l’amic de Rajoy Jorge Fernández Díaz. I per això, ara ha revelat això altre: “A principis del 2009 vam fer una reunió amb Rajoy al seu despatx en què li vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat B i va exclamar que com podia continuar conservant tota aquella documentació comprometedora. La va acabar destruint, personalment, a la màquina destructora de papers sense saber que jo en guardava una còpia, gran part de la qual me la van robar de l’estudi de la meva dona quan hi van entrar a robar”. “Les persones que van rebre els complements salarials van ser, en concret: Mariano Rajoy, Dolores de Cospedal, Federico Trillo, Pío García Escudero, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas, Rodrigo Rato i Jaime Ignacio Burgo. Jo tenia instruccions per treure metàl·lic de la caixa forta situada al meu despatx”.

Això dels sobres va durar gairebé tres dècades.

Senyor Rajoy, vostè té un problema, i aquest problema es diu rebre sobres amb diner negre. El PP i Rajoy diran que Bárcenas els té animadversió. Però n’hi haurà prou amb això? Avui a 'La Razón' expliquen que al PP tenen por que si Bárcenas ataca Cospedal, que era la número dos del partit, Cospedal, per salvar-se, ataqui Rajoy. I Rajoy va declarar davant el jutge i davant la societat espanyola a través dels mitjans que era mentida que hagués cobrat diner negre. Un podrimener, del qual ara mateix ens traurem el mal gust.

La tercera: la Lídia Heredia va entrevistar ahir el candidat de l’extrema dreta a Catalunya.

I el va deixar en fora de joc, gràcies a una excel·lent preparació de l’entrevista i els reflexos necessaris per fer presentar-li a cada moment  les dades objectives que descobrien les mentides d’un partit xenòfob i anticatalà. Ho explica avui la Mònica Planas a la seva crítica.

No és només que el candidat de Vox mentís, és que no sap res. 

Com que sovint els periodistes posem l’accent en allò que no va bé, és molt agradable poder dir que a la televisió pública de Catalunya hi ha qui fa honor a la professió i al servei públic. 

El nostre reconeixement als que treballen a primera línia i un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats