L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'Estat traspassa a la Generalitat l'observatori del Turó de l'Home'

Avui es reuneix la comissió, en una trobada que Pedro Sánchez va posar com exemple de la velocitat supersònica a la que avança el diàleg amb Catalunya perquè segons el campió dels indults ara estem molt millor, senyora baronessa

2 min

Sonen les trompetes i una gentada feliç encatifa el terra amb pètals de roses al pas de la comitiva del govern espanyol que aquesta tarda arriba a Catalunya per tancar els acords de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

Perquè, en efecte, avui es reuneix la comissió, en una trobada que Pedro Sánchez va posar com a exemple de la velocitat supersònica a què avança el diàleg amb Catalunya perquè segons el campió dels indults ara estem molt millor, senyora baronessa.

S’ha d’admetre una cosa: la Comissió Bilateral no traspassa un bé o un servei de l’Estat a la Generalitat des de l’any 2011, des de fa més de 10 anys, quan el PP va dir que prou de reunions bilaterals entre governs.

Però ara, atenció, la llista de traspassos d’avui: l’Estat cedirà la titularitat de l’edifici del Registre Civil de Barcelona; del canal Xerta-la Sénia, de les carreteres B-23 i B-30, de l’Observatori del Turó de l’Home i de dues finques rústiques del Pirineu, és a dir, el que tècnicament es coneix com una mica de peix al cove. 

I pel que fa als traspassos de competències, avui es deixarà tot a punt perquè la Generalitat assumeixi la gestió de les beques a la primària, la secundària i la universitat. Això està bé. Falta rubricar la dotació econòmica, que des de Catalunya es calcula en uns 120 milions d’euros anuals. També es tancarà una dotació econòmica per als edificis judicials catalans.

En canvi, l’Estat, o sigui el govern PSOE-Unides Podem, es nega a negociar el traspàs de la gestió dels MIR i Salvament Marítim. I el govern més progressista de la història ha rebutjat la cessió de la comissaria de la Via Laietana de Barcelona,  i tampoc hi ha notícies que vulgui complir amb la disposició addicional tercera de l’Estatut, la del compliment de les inversions. I de l’ingrés mínim vital acordaran que ja ho aniran negociant.

I què més? Doncs res més, ja està, fins aquí el peix al cove. I de la reunió de la taula de diàleg, si de cas, ja en parlaríem passat festes, les que siguin.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats