L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Urkullu a Sánchez: «Si estem tan bé, no sé per què hem hagut de fer una conferència de presidents»'

“Espanya ha resistit” i les famílies s’ajuntaran per Nadal. Doncs no és veritat del tot, president Sánchez. Per això, el lehendakari Urkullu li va dir: «Si estem tan bé, per què hem hagut de fer una conferència de presidents?»

3 min

Dissabte van anunciar que Pedro Sánchez faria una compareixença extraordinària. I va sortir diumenge a dir que dimecres es reuniria amb els presidents autonòmics per prendre mesures sobre la sisena onada, que ja s’estava abatent sobre nosaltres amb fúria perquè la variant òmicron s’encomana molt. I sí sí, ahir es va reunir amb els presidents i va sortir tot cofoi a presumir de vacunes: "Fa un any no hi havia ni un sol ciutadà vacunat. Avui, quasi 28 milions de persones estan vacunades al nostre país. Per tant, estem parlant d'unes xifres formidables i extraordinàries que no teníem fa un any i que si ens demostren alguna cosa és que estem més preparats per resistir l'embat del covid-19 en aquest nou temps".

Les vacunes són molt importants, però amb això frenes l’hospitalització i els casos greus i, per tant, les morts. Però... i les infeccions? No hi ha mesures per a les infeccions?

"L'ús de la mascareta serà obligatori a l'exterior. Es manté l'obligatorietat en interiors i també en espais oberts al públic. Aplicarem algunes excepcions, com fer esport o en espais naturals i quan estem sols o estem amb la nostra unitat familiar o estem amb algú que no sigui de la unitat familiar però amb una distància d'1,5 metres".

La mascareta és molt important en espais tancats, però en espais oberts, per si mateixa, és una mesura insuficient. Dit d’una manera més clara: que avui el titular de la conferència de presidents sigui la mascareta és una vergonya.

A part, com ja denunciava el president Torra, les conferències de presidents de cogovernança no en tenen gens. Vas allà a escoltar el que Sánchez ha decidit. Decideix la velocitat de vacunació, però les vacunes no les posa ell, les posa la Generalitat. I, si de cas, posa l’exèrcit a vacunar. 

Sánchez no ha volgut ser impopular, no ha volgut que la variant òmicron li espatllés el relat que aquest és el Nadal de la recuperació econòmica. De fet, el que Sánchez volia dir ahir al vespre, ja ho va dir al matí al Congrés: "La conclusió és que Espanya, davant la màxima catàstrofe que està patint la humanitat en els últims 100 anys, ha resistit, no s'ha rendit i està avançant. Espanya ha resistit".

“Espanya ha resistit” i les famílies s’ajuntaran per Nadal. Doncs no és veritat del tot, president Sánchez. Per això, va passar el que va passar ahir a la reunió de presidents, que el lehendakari Urkullu li va dir: «Si estem tan bé, per què hem hagut de fer una conferència de presidents?» Això per no parlar del to de Sánchez «Ara us explicaré de què va la variant òmicron», amb informacions que els que llegim diaris ja tenim processades.

Això de la mascareta a l’exterior és quedar-se més a prop d’Ayuso i els seus deliris de llibertat que de les mesures responsables que calen davant la magnitud dels contagis de la variant òmicron. Sí, per sort, la variant òmicron mata menys, però es transmet molt i l’atenció primària n’està rebent les conseqüències. ¿No poses restriccions allà on és fàcil encomanar-se? ¿No penses donar la baixa als pares que s’hagin de quedar a casa perquè el nen està confiant a causa d’un positiu a la classe? Si la pandèmia continua, el fons covid ha de continuar. D’acord, es destinaran diners a contractar sanitaris jubilats i sanitaris de fora de la UE, però i els tests d’antígens què? A Alemanya, Dinamarca i Àustria els paga el sistema públic. Als Països Baixos els fan de franc en centres específics. ¿No hi ha ajudes per a la restauració o l’oci nocturn, afectats per les restriccions? 

La pregunta també és per a Pere Aragonès: com es poden decretar restriccions en negocis i esperar que els empresaris i els treballadors arribin a finals de mes? Si els deixes sense treballar. Si envies algú a l’atur, l’has d’ajudar. On són les ajudes, president? Em diuen que aviat el departament d’Empresa anunciarà ajudes per a l’oci nocturn. I que Economia està mirant què passa amb la restauració. Però Catalunya és una autonomia amb un gran dèficit fiscal i, en moments crítics com aquest, ja es veu quines són les limitacions que té.

Un record per als exiliats i per als represaliats. I que tinguem un bon dia.

stats