L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘L’estat espanyol s’autobloqueja a causa de Catalunya’

"Si l’estat espanyol no vol viure autobloquejat, haurà de fer política amb Catalunya. Perquè aquí hi ha molta gent disposada a persistir"

2 min

L’Estat s’acabarà bloquejant a si mateix si no ofereix una sortida dialogada i pactada amb Catalunya. Un dels molts exemples. Pedro Sánchez abans-d’ahir: “És perfectament legal aplicar el 155”. Li diuen que amb el Senat dissolt no ho pot fer. Pedro Sánchez ahir: “Bé, la llei de seguretat nacional també seria una opció per respondre al desafiament”. De tant contestar al “desafiament” s’han oblidat de fer política. I es bloquegen.

Avui Ernesto Ekaizer publica que Marchena i la resta del tribunal no han acabat de deliberar (o sigui, que no deuen estar d’acord en alguna cosa) i que la sentència es podria retardar. Quant? És fotut de dir, perquè el 12 és la festa nacional espanyola; el 15 és l’aniversari de l’afusellament del president Companys; el 16 farà dos anys que els Jordis són a la presó, i caldria ampliar-los la presó provisional, una mesura extraordinària que al Tribunal d’Estrasburg no li agradaria gens; i després ja faltarà menys d’un mes per a les eleccions. I Pedro Sánchez es pot trobar que tota la campanya giri sobre Catalunya, tema en el qual té fama de ser més tou que els tres partits de la dreta i la ultradreta nacionalista espanyola.

L’Estat s’autobloqueja a causa de Catalunya. Mirin aquesta informació d’avui amb què ‘La Vanguardia’:

portada vanguardia 03/10/19

“Crisi interna al Tribunal Constitucional per recursos sobre Catalunya”. És una notícia que fa dies que s’arrossega. Recorden el setge al Parlament del 2011. Hi va haver un judici. L’Audiència Nacional va absoldre els manifestants. El Suprem els va condemnar. Ara el TC s’ha de pronunciar. Si considera que no han de ser castigats, ¿com podrà defensar l’Estat que han de ser castigats els Jordis, que són a la presó per la concentració del 20-S? La situació política a Catalunya tensiona el Tribunal Constitucional.

I esperin-se, perquè avui, a l’ARA, Xavi Tedó, el periodista que amb Laia Vicens va fer el llibre de les urnes, explica que aquest grup denominat Tsunami Democràtic es planteja tres mesos d’accions de bloqueig per respondre la sentència, amb tot de mobilitzacions descentralitzades arreu del país. I a la pàgina del costat Jordi Mumbrú firma la notícia que els Mossos es preparen per protegir les infraestructures clau, i que els policies nacionals i els guàrdies civils que vindran (uns 1.600) només actuaran com a últim recurs, perquè diu que les policies són conscients que cal evitar les imatges de la policia pegant gent. És com allò de volíem tancar TV3 però hauria estat una escàndol internacional. S’autobloquegen a causa de Catalunya.

El que està a punt de passar no té remei: hi ha hagut presó, hi haurà sentència, hi haurà protestes, els carrers no seran una bassa d’oli. Això a la curta. Però a la llarga, si l’estat espanyol no vol viure autobloquejat, haurà de fer política amb Catalunya. Per què aquí hi ha molta gent disposada a persistir.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats