L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El 23 de juliol, a favor d'anar a votar i en contra de l'abstenció'

La proposta d’Aragonès: que Esquerra, Junts i la CUP posin un “preu” a l’eventual investidura de Sánchez. Sí. Puc sentir-los, a alguns de vostès. Com volen fer-ho si no es posen d’acord en res. Tenen raó. Jo mateix li he recordat aquest al matí al president que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria independentista i que gairebé mai no ha estat operativa

Jo, els ho confesso, estic emocionat, perquè vinc de Catalunya Ràdio, on he estat convidat a conduir El matí de Catalunya Ràdio de 8 a 9 del matí, perquè avui, 20 de juny, la ràdio nacional de Catalunya celebra els 40 anys de la seva primera emissió. 

Total, que aquest matí he tingut ocasió d’entrevistar el president de la Generalitat, Pere Aragonès. I li he preguntat si creia que els partits independentistes havien d’investir Pedro Sánchez només per evitar que hi hagués un govern PP-Vox.

Aquesta és la proposta d’Aragonès: que Esquerra, Junts i la CUP posin un “preu” a l’eventual investidura de Sánchez. 

Sí. Puc sentir-los, a alguns de vostès. Com volen fer-ho si no es posen d’acord en res. Tenen raó. Jo mateix li he recordat aquest al matí al president que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria independentista i que gairebé mai no ha estat operativa. És que no han aprovat ni els pressupostos. I que mentre l’Estat, és a dir, PSOE i PP, són capaços d’impedir que Barcelona tingui un govern independentista, aquí impera la divisió. I li he dit també si encara està per defensar un acord de claredat o si no creu que li han deixat dit, amb meridiana claredat, que Catalunya es limiti a pagar i a callar. I que la base no s’ha eixamplat.

I això és el que fa que molta gent digui que en aquestes eleccions del 23 de juliol als partits independentistes se’ls ha de castigar, i que abstenció i vot nul. 

Doncs ja els dic ara que no hi estic gens d’acord. No estic d’acord amb deixar que peti tot i com pitjor, millor. No. Mirin el que ha passat aquesta nit a les Balears: el president del Parlament serà de Vox. La setmana passada va passar al País Valencià. Van a carregar-se la defensa de l'ús del català, que ja està prou afeblida. Creuen que hem d’entregar-nos, així, de franc. ¿Que perquè estem molt enfadats amb els partits independentistes els hem de castigar i que el PSOE i el PP i Vox aconsegueixin el poc poder que encara està en mans de partits d'obediència catalans? Ara perquè estem parlant de les eleccions al Congrés del 23 de juliol, però ¿el dia que toquin les eleccions catalanes, deixem que PSC i PP i Vox decideixin qui és el president de la Generalitat?

És a dir, els partits no són mai perfectes ni els seus líders tenen totes les virtuts. I alguns líders catalans, massa marcats pel drama de la repressió que va seguir l’1 d’Octubre, farien bé de deixar pas a nous lideratges. Però els partits són una de les eines que tenim per expressar-nos. Eines que a vegades se’ns ajusten bé a la mà i que a vegades no s’adapten a la mida els nostres somnis i es fan incòmodes d’agafar. El càstig als partits independentistes té les seves raons, però el càstig equival a deixar entrar fins a la cuina gent que vol acabar amb nosaltres com a nació. Tot l’espai que deixem nosaltres serà usat contra nosaltres d’una manera brutal.

Bon dia.

stats