L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Albiach espera el gest d'Aragonès per facilitar els pressupostos'

Els faig una suposició: al final hi haurà pressupostos facilitats pels comuns. Jéssica Albiach aquest matí a TV3 ha dit que si Aragonès vol trobar una solució per aconseguir el suport dels comuns, que prengui la iniciativa. Segur que al Govern no els faltaran idees

Avui hi ha dos punts d’atenció. El primer, pressupostos de la Generalitat. El Govern els ha aprovat avui i els envia al Parlament, on espera convèncer els comuns que els votin. Els comuns diuen que no, que per votar-los no s’ha de fer el Hard Rock. El president Aragonès mateix ha contestat aquest matí que als pressupostos no hi ha cap euro destinat al Hard Rock. Però esclar, la condició del PSC va ser que el govern acceptés la tramitació del projecte. I de la mateixa manera que els socialistes han posat com a condició pel sí que el Hard Rock es faci, els comuns han posat com a condició pel seu sí que el Hard Rock no es faci. Els faig una suposició: al final hi haurà pressupostos facilitats pels comuns. És una suposició basada en les necessitats mútues dels tres partits a Barcelona, Catalunya i Espanya i en una declaració de Jéssica Albiach d’aquest matí a TV3: lluny de dir que de cap manera i carpeta tancada, ha dit que si Aragonès vol trobar una solució per aconseguir el suport dels comuns, que prengui la iniciativa. Segur que al Govern no els faltaran idees.

I el segon punt d’atenció és Madrid. Hem comentat aquí moltes vegades que Pedro Sánchez és un supervivent, el més llest de la classe, l’home que va derrotar Felipe, Guerra, Rubalcaba i Susana Díaz, el primer a arribar a la Moncloa amb una moció de censura i el primer a governar havent perdut les eleccions. El que va prometre portar Puigdemont detingut a Espanya i el que vol aprovar l’amnistia. Però ara està en un moment molt delicat. El cas Koldo ja és el cas Àbalos, i aquest matí el PP, ha dedicat la sessió de control a convertir-lo en el cas Sánchez. Feijóo li ha dit a Sánchez que el president sabia que l'ajudant d’Àvalos s’havia enriquit il·legalment amb les mascaretes i que per això el va cessar. Sánchez, tocat, s’hi ha tornat amb tot el repertori del “i tu més!": que el PSOE no ha fet una policia patriòtica ni ha destruït discos durs a cops de martell. I llavors ha deixat anar la pregunta: “Per què va caure el senyor Casado? El senyor Casado va caure per denunciar una trama de corrupció de la senyora Ayuso a la Comunitat de Madrid, i vostè és aquí per tapar i tolerar aquesta corrupció”.

Sí, el PP no té gaire autoritat per parlar de corrupció. I el jutge va arxivar la causa del germà d’Ayuso. Però això no vol dir que el cas Ábalos no sigui greu ni toqui Sánchez. Per què Ábalos és sanchista de quan els sanchistes cabien tots en un cotxe, concretament en el Peugeot d’anar per Espanya a derrotar Susana Díaz. Ábalós és home de confiança de Sánchez, ministre i, atenció, secretari d’organització del PSOE. Expulsar-lo del partit és contundent i, alhora, l’admissió que un home de confiança política i personal de Sánchez no va vigilar prou, pel cap baix. 

Això farà caure Sánchez? No ho sembla. El que ara més necessita és aprovar l'amnistia i els pressupostos.

Bon dia.

stats