Deu dies clau per desencallar els pressupostos amb els comuns

El Govern ha aprovat els comptes aquest dimecres i ara en comencen la tramitació al Parlament

4 min

BarcelonaMalgrat no tenir els suports necessaris, Pere Aragonès ha decidit accelerar els passos perquè els pressupostos del 2024 vegin la llum a mitjans d'abril. Després de l'acord amb el PSC, aquest dimecres el Govern ha aprovat els comptes en un consell executiu extraordinari i ara el projecte de llei ja és al Parlament on aquesta mateixa setmana comença la tramitació dels pressupostos. Un camí que l'executiu farà en paral·lel amb les negociacions amb els comuns, de qui aspiren a arrencar-ne el suport. De fet, els pròxims deu dies seran clau per saber si els comptes tiraran endavant o no: és el termini que tenen els grups per presentar esmenes a la totalitat. Deu dies, per tant, perquè el Govern intenti convèncer el grup de Jéssica Albiach, que continua instal·lat en el no mentre l'executiu mantingui el Hard Rock en marxa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mateixa Albiach va amenaçar dimarts d'aixecar-se de la taula de negociació si el Govern no revocava aquest macroprojecte i, de fet, va advertir que podrien presentar una esmena a la totalitat. Les posicions estan enrocades, però de moment tots dos han reprès aquest dimecres les converses i els equips negociadors s'han assegut per primera vegada després de l'acord amb els socialistes. Els comuns demanen al Govern que apliqui una moratòria sobre el Hard Rock mentre duri l'emergència per falta d'aigua –una proposta que va rebre el suport d'Esquerra al ple monogràfic de la sequera–. Fonts del Govern expliquen que s'han limitat a "escoltar". Segons fonts consultades per l'ARA, el grup va oferir a Aragonès la possibilitat d'ajornar el macroprojecte fins a les pròximes eleccions –previstes el febrer de 2025–, però el president no s'hi va comprometre. Aquesta opció, apunten les mateixes fonts, podria haver desbloquejat l'aprovació dels pressupostos.

En un comunicat després de la reunió, els comuns han lamentat que l'executiu no s'hagi mostrat "receptiu" a les seves propostes. A més de la del Hard Rock, defensen recuperar la sisena hora, incrementar les partides d’habitatge en 1.000 milions i apujar la taxa turística a creueristes de curta estada. Tot i les diferències, totes dues parts han acordat continuar amb les converses. De fet, el Govern assegura que a partir d'avui "s'intensificaran" els contactes.

Arguments contraposats

"Ningú que tingui la voluntat real d'avançar es pot oposar a uns pressupostos que posen recursos per millorar la vida de la ciutadania", ha defensat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la compareixença que ha fet al matí abans del consell executiu. El cap de l'executiu ha volgut tornar a desvincular el Hard Rock dels comptes públics: ha reiterat que els pressupostos no hi contemplen cap partida i ha confirmat un cop més que el Govern mantindrà viu el macroprojecte. Això vol dir que no aturaran el Pla Director Urbanístic del Hard Rock, tal com demanen els comuns: "Aquest procediment segueix els seus calendaris. És d'una alta complexitat tècnica". El macroprojecte, ha assegurat, "no depèn del Govern, sinó d'impulsors d'àmbit privat que hi participen". Fa uns dies, el viceconseller de Comunicació, Sergi Sabrià, fins i tot va citar una indemnització que hauria de pagar el Govern si renuncia al projecte, tot i que no va donar xifres. "No haurien de sacrificar-se els pressupostos per altres debats legítims i que no hi guarden relació", ha afegit Aragonès. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha demanat "responsabilitat" a totes les formacions.

Els comuns, però, mantenen el seu veto al Hard Rock. "No és només el que és, sinó el que representa", ha dit el negociador dels comuns, Joan Carles Gallego, en una entrevista a la SER. Gallego ha demanat al Govern que els hi ensenyi l’informe ambiental sobre el Hard Rock, avantsala de l’aprovació del pla director urbanístic. "Faig una crida a tots els grups parlamentaris que d'una manera o d'una altra han participat en els últims anys en l'aprovació de pressupostos perquè donin també suport a aquest projecte", ha insistit Aragonès, en referència als comuns, però també a Junts. El Govern, de fet, manté les negociacions amb els juntaires i amb la CUP, tot i que amb poques esperances que fructifiquin. Fins ara, els comuns han aprovat els tres comptes del Govern de Pere Aragonès.

El calendari

Aquesta setmana i la següent seran clau per veure si Govern i comuns troben el desllorigador. La prova de si les converses van per bon camí serà l'11 de març, últim dia per presentar l'esmena de retorn: si els comuns ho fan, significarà que l'acord no ha arribat i els pressupostos perillen. Si no l'acaben presentant, el gest pot voler dir dues coses: que hi ha hagut pacte o que els comuns donen una mica més de marge al Govern per intentar arribar a una entesa fins al ple –qualsevol partida pactada s'hauria d'incorporar via esmenes–. Que no la presentin no vol dir que en el debat final puguin acabar votant en contra dels comptes.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas, aquest dimecres abans del consell executiu extraordinari.

De moment, els pressupostos ja han començat el seu camí al Parlament. El primer pas són les compareixences de tots els consellers en comissió per explicar el pressupost de cada departament, que s'allargaran fins dimarts que ve. La cambra catalana ha fixat pels dies 13 i 14 de març el primer debat al ple, on s'han de rebutjar o acceptar les esmenes a la totalitat que presentaran alguns grups. Si els comptes superen aquest tràmit, s'obrirà el debat en comissió a partir del 18 de març. El ple per a l'aprovació final dels comptes està previst per als dies 9, 10 i 11 d'abril.

stats