El Parlament reclama que els hotels puguin omplir les piscines amb aigua salada

La cambra aprova una moratòria del Hard Rock amb els vots de dos diputats del PSC per error

3 min
Un operari omplint una piscina amb aigua de mar.

BarcelonaFa quaranta mesos que no plou i el nivell d’aigua als embassaments de les conques internes catalanes es troba al 14,92%. La crítica situació climàtica ha portat el Parlament a dedicar un ple monogràfic a aquesta qüestió, en què el turisme ha estat un dels grans protagonistes. Aquest dijous la cambra ha aprovat una proposta de resolució per reclamar que els hotels i altres instal·lacions aquàtiques de lleure es puguin omplir d'aigua de mar tractada. "Per fer-ho possible, cal preveure línies de suport i col·laboració per al tractament i l'ús d'aigua de mar tractada. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència Catalana de Turisme (ACT) podran estudiar la compensació de l'omplert de piscines amb altres usos, assegurant que es complirà la dotació assignada a l'establiment turístic", planteja la proposta impulsada conjuntament pel PSC i Junts, i que ha tirat endavant amb els vots també del PP i Cs. ERC s'ha abstingut. D'altra banda, el ple ha rebutjat instar el Govern a definir el turisme com a sector específic per imposar-li restriccions concretes, d'acord amb una proposta de resolució d'En Comú Podem que no s'ha aprovat.

El Parlament també ha instat el Govern a modificar el Pla de Sequera per tal que les instal·lacions esportives (amb piscina i sense) redueixin el consum total d'aigua en un mínim del 25% durant les tres fases de l'emergència. Es tracta d'una proposta conjunta del PSC i Junts en què ERC s'ha abstingut. Els socialistes també han estat els impulsors de la resolució per defensar que es modifiqui el règim sancionador dels ajuntaments, que també ha estat aprovada amb els vots dels republicans i dels juntaires. Aquest règim va portar cua fa un any per les multes que havia establert el Govern per incomplir les restriccions d'ús i sobrepassar els volums de consum autoritzats a cada municipi. El ple monogràfic també ha evidenciat el rebuig de tots els grups, excepte el PP, Cs i Vox, al transvasament de l'Ebre i ha servit per aprovar demanar a l'executiu que convoqui una nova cimera de l'aigua, una proposta de Junts a la qual ERC s'ha abstingut.

Una moratòria pel Hard Rock?

Les votacions s'han fet enmig de les negociacions dels pressupostos, que ara mateix continuen bloquejades pel macroprojecte del Hard Rock. Malgrat les converses de les últimes hores, el Govern no ha trobat de moment el desllorigador. La prova que aquest projecte continua dividint els dos potencials socis de l'executiu pels comptes, el PSC i els comuns, ha estat en les votacions d'aquest dijous. Els comuns havien portat una proposta que demanava una moratòria de qualsevol projecte urbanístic que requerís més de 100 litres per persona i dia de consum d'aigua mentre durés la sequera. La proposta ha tirat endavant perquè dos diputats del PSC hi han votat a favor per error, però en realitat els socialistes s'hi han oposat. Només l'han avalat ERC, la CUP i els mateixos comuns. Una moratòria similar és precisament la que el grup de Jéssica Albiach ha posat sobre la taula del Govern per intentar apropar posicions pels comptes. En canvi, la proposta de la CUP, que demanava directament aturar el projecte, s'ha rebutjat, amb els vots a favor només dels cupaires i dels comuns. Els republicans s'hi han oposat perquè no compartien el conjunt del redactat.

ERC havia portat a votació una proposta de resolució en què constatava "la necessitat" que el Parlament aprovi els pressupostos per aquest 2024 per "lluitar contra la sequera". Aquest punt no ha tirat endavant perquè només ha aconseguit els vots favorables dels republicans i dels diputats no adscrits Antonio Gallego i Cristina Casol. En canvi, tant Junts com la CUP i els comuns hi han votat en contra, mentre que el PSC s'ha abstingut al costat del PP, Vox i Cs. 

El Govern ha perdut gairebé la meitat de les votacions: fins a 10 de les 24 en què s'havien dividit les seves resolucions. ERC està en minoria al Parlament des que Junts va abandonar el Govern. La pinça entre socialistes i juntaires ha permès també que s'hagin aprovat propostes com la d'omplir les piscines amb aigua salada. 

Alerta dels economistes

Al matí el Col·legi d'Economistes de Catalunya ha alertat que la sequera tindrà un impacte important en el creixement econòmic d'aquest any. Aquesta és la principal conclusió de l'enquesta que ha fet l'entitat entre els seus associats. Per a quatre de cada deu economistes aquest és un dels principals problemes de l'economia catalana, i pràcticament tots els participants asseguren que tindrà un impacte negatiu sobre el creixement econòmic. Per a més de la meitat dels economistes (un 58,3%), aquest impacte serà molt elevat.

stats