L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Catalunya i allò que va molt bé'

Continuem tenint la mida social i econòmica d’un país mitjà de la Unió Europea, no podem perdre l’ambició ni ens podem deixar abatre pel pessimisme interessat

No hi ha cap país al món que no es pregunti cap on va (i sovint la pregunta es fa des de la inquietud d’estar perdent un llençol a cada bugada), però nosaltres més: Catalunya s’està regirant per trobar una posició d’acord amb la seva realitat i la seva voluntat. A tot això hi podem donar moltes voltes, però també és imprescindible que ens auditem amb xifres, no amb opinions. Aquí va una xifra:

Catalunya està a punt de superar els 100.000 milions en exportacions. L’any passat, el 2022, Catalunya va vendre a l’estranger gairebé un 18% més que l’any anterior. 

Això vol dir que Catalunya representa el 25% del total de les exportacions espanyoles. De Catalunya en surt una quarta part de tot el que exporta Espanya. Tenim més de 17.000 empreses que exporten regularment, més que mai. Això després de la pandèmia, de la demonització del país després del Procés amb el trasllat de seus socials d'empreses, de no tenir Corredor Mediterrani, de patir una xarxa de Rodalies molt endarrerida, de no poder decidir les connexions del seu principal aeroport i, en general, de no comptar amb cap de les eines amb què compten els estats per vendre’s al món, com ara la capacitat de disposar íntegrament del seu esforç fiscal, la qual cosa fa, per exemple, que al mateix país que té aquesta economia tan internacionalitzada hi hagi una quarta part de la seva gent en risc de pobresa o exclusió social.  

Continuem tenint la mida social i econòmica d’un país mitjà de la Unió Europea, no podem perdre l’ambició ni ens podem deixar abatre pel pessimisme interessat.

Bon dia.

stats