L'anàlisi d'Antoni Bassas: "El que frena l'acord PSOE-Junts és la fórmula pel reconeixement de Catalunya"

Si el PSOE vol evitar noves eleccions, que ho vol, té un mes i mig per trobar el martell que faci encabir el reconeixement en l’ordenament jurídic

Hola, com estan?

El dia ha començat amb una bona notícia perquè trenca amb allò de “fan el que volen i no els passa res”. Doncs no sempre. La que va ser directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Paz Esteban, haurà d’anar a declarar davant el jutge per haver espiat el telèfon del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Resulta que Aragonès va interposar una querella i el jutge l’ha acceptat perquè hi veu indicis que "fan presumir la possible existència d'infraccions penals", de manera que la que va ser cap dels espies espanyols (que va ser cessada arran de l’escàndol) haurà d’anar a declarar el 13 de desembre a un jutjat de Barcelona. Pot declarar, i serà molt valuós sentir com justifica l'espionatge a Aragonès, quines dades tenien que feien necessari autoritzar pel jutge l’espionatge del telèfon del president, o pot no declarar i aleshores queda bastant assenyalada. I encara més: el magistrat també demana informació a l’empresa israeliana que venia el software Pegasus, al mateix CNI i al magistrat del Tribunal Suprem responsable del control dels serveis secrets espanyols. O sigui que el jutge del Suprem que ha d’autoritzar els espionatges haurà de dir per què va autoritzar el del president (que va ser oficialment reconegut al Congrés per l’exdirectora que haurà d’anar a declarar).

Mentrestant, la reunió Sánchez-Nogueras de divendres va deixar mal cos a Junts, i va estendre un tel de pessismisme sobre la viabilitat d’un acord, perquè ja saben que sense els vots de Junts no hi ha investidura. Quin és el problema? El reconeixement. De què? Què hi ha un conflicte Estat-Catalunya perquè Catalunya ha de ser tractada com un subjecte polític d’estatut superior al de comunitat autònoma. Per això prenen valor aquestes paraules d’ahir de Jordi Turull, que juntament amb Puigdemont i Nogueras porta les regnes de la negociació. Si l’escolten, veuran on són les diferències, què vol Junts i a què es resisteix el PSOE: "La resolució d’aquest conflicte només s’arreglarà reparant i reconeixent nacionalment Catalunya i el seu dret a exercir el dret a tutelació? Qualsevol altra cosa no servirà, no renunciarem a la unilateralitat perquè renunciant a la unilateralitat és renunciar a la mateixa nació. I no cal que ens ho demanin. Volem que aquesta nació sigui lliure."

Turull no ho diu amb aquestes paraules, però Junts vol el compromís històric del reconeixement que va demanar Puigdemont. Quin? El compromís del govern de Pedro Sánchez pel reconeixement nacional de Catalunya, la qual cosa obre la porta al reconeixement de la plurinacionalitat d’Espanya. Són termes que el PSOE diu que no caben en la Constitució. Si el PSOE vol evitar noves eleccions, que ho vol, té un mes i mig per trobar el martell que faci encabir el reconeixement en l’ordenament jurídic i la voluntat política. 

Bon dia.

stats