L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Quan la Generalitat no sap organitzar ni unes oposicions'

No pot ser que en aquest país es facin coses malament i no tingui conseqüències un caos perquè no sabem organitzar unes oposicions a funcionari: és inadmissible. Per respecte als aspirants i per respecte a l’administració pública mateixa

Després d’un cap de setmana llarg en què Barcelona ha tornat a ser la ciutat dels prodigis (amb la rematada final, ahir, de la Filharmònica de Berlín i l’Orfeó Català interpretant Mozart a la Sagrada Família en un concert transmès a tot Europa), ha tornat la crua realitat.

Aquest matí una avaria a les instal·lacions d'Adif ha tornat a castigar Rodalies. Un incendi en un quadre de senyals ahir al vespre a Gavà ha fet que li toqués el rebre al tram que va de Sant Vicenç de Calders a l'Estació de França, passant per Vilanova i la Geltrú. L’avaria ha obligat a deixar només un sol tren cada trenta minuts. A banda, els trens regionals de Tarragona i l'Ebre, els de les línies R13, R14, R15, R16 i R17, s'han hagut de desviar pel Penedès per arribar a Barcelona. 

És veritat que hi ha un pla d’inversió de Rodalies, que hi ha una oficina d’obres que se n’ocupa, però el servei ha arribat a estar tan deixat tant de temps, el percentatge del pressupost que s'executa a Catalunya és tan baix i tot va tan lent, que cada dia és el dia de la marmota. Quants anys fa (ben bé quinze o vint) que cada matí hem de parlar del mal servei que acaba donant Rodalies, per culpa de qui sigui, d’Adif o de Renfe. En un moment de canvi climàtic, en què el transport públic és part de la solució, hem d’estar així?

La responsabilitat sobre el mal servei de Rodalies recau sobre el govern espanyol, ara en mans dels socialistes. Per això Oriol Junqueras repeteix cada dia que malament que gestiona el PSOE, per això Rodalies és un dels arguments electorals d’Esquerra per diferenciar-se dels socialistes.

Però resulta que, avui, al costat d’un altre dia de retards ferroviaris, tenim un fracàs atribuïble al govern de la Generalitat, en mas d’Esquerra.

El caos a les oposicions de la Generalitat de dissabte passat ha aixecat polseguera. Estaven convocats més de 13.500 interins per a un total de 1.825 places de funcionari. Doncs bé, milers d'aspirants estan pendents de si han de repetir l'examen.

Estaven convocats a les 9 h i van estar esperant fins a dos quarts d’11. Hi havia distàncies molt curtes entre els aspirants, ningú donava explicacions i si algú havia d'anar al lavabo hi anava sense cap seguiment ni control. La gent parlava amb els exàmens sobre la taula. Alguns van estar set hores esperant un examen que no va arribar.

O sigui, una vergonya, un escàndol que demana explicacions: qui va organitzar els exàmens? Si es va externalitzar l’organització, quina empresa és, qui li va adjudicar, d'acord amb quins mèrits i per quina quantitat? I dimissions.

No pot ser que en aquest país es facin coses malament i no tingui conseqüències. A veure, treballadors públics de la Generalitat fan coses molt difícils cada dia: penso en la complexitat dels tractaments i la cirurgia als hospitals, o en la feina dels Mossos o dels Bombers. Però un caos perquè no sabem organitzar unes oposicions a funcionari és inadmissible. Per respecte als aspirants i per respecte a l’administració pública mateixa. El caos de dissabte equival a tocar fons. 

Dissabte mateix la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va fer dos tuits demanant disculpes i assegurant que arribaran fins al final. És el mínim i ho esperem amb candeletes, perquè el ridícul i, per tant, la mala imatge han estat espantosos.

Bon dia. 

stats