Laboral
Economia 30/04/2023

El caos en les oposicions deixa milers d'aspirants pendents de si han de repetir l'examen

El Govern habilita una bústia d'incidències i Vilagrà compareixerà a petició pròpia al Parlament

3 min
Oposicions

BarcelonaEl caos a les oposicions d'estabilització de la Generalitat ha aixecat polseguera. En escasses 24 hores després que aspirants i sindicats posessin el crit al cel per les múltiples incidències durant les proves de dissabte, a les quals estaven convocats més de 13.500 interins per a un total de 1.825 places de funcionari, hi ha hagut compareixences d'urgència, peticions al Govern per donar explicacions al Parlament i promeses de l'executiu per depurar responsabilitats. Ara, mentre tots els dards apunten a l'empresa contractada per gestionar les proves, milers d'opositors estan pendents de si han de repetir l'examen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A les 10 del matí d'aquest diumenge, els sindicats IAC-CATAC, CCOO i UGT estaven convocats a una reunió extraordinària de la mesa general de la funció pública per saber l'abast de totes les incidències de la jornada, en la qual ha participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. De la trobada, que ha deixat força satisfets els representants dels treballadors, n'ha sortit l'acord de crear una bústia per recollir totes les incidències que van patir els opositors i la creació d'un gabinet de crisi que es reunirà dimecres.

La Generalitat també analitzarà si pot rescindir el contracte amb l'empresa subcontractada, que queda descartada per a altres processos de selecció previstos. Era la primera vegada que la Generalitat externalitzava un procés d'oposicions. "Volem conèixer exactament quines són les incidències i en quins grups es van produir, perquè algunes són greus i probablement significaran tornar a fer la prova", ha afirmat Vilagrà, que ha qualificat d'intolerables les anomalies greus als exàmens i ha dit que no poden tornar a passar.

Al Parlament a petició pròpia

Vilagrà també ha anunciat aquest diumenge que compareixerà al Parlament per donar explicacions pels problemes en les oposicions. Ho farà a petició pròpia, tot i que els dos principals grups, el PSC-Units i Junts, ja havien anunciat que ho demanarien pel "caos" i el "desgavell" a les proves.

"És inadmissible", ha dit la diputada juntaire Mònica Sales sobre el que va passar, mentre que, en la mateixa línia que Junts, el PSC ha descrit com a "insuficients" les explicacions que ha donat fins ara el Govern i ha considerat "molt poc seriós" que es culpi dels problemes l'empresa subcontractada per fer les proves. "El Govern ha d'assumir la seva responsabilitat en aquest desastre", ha dit la portaveu socialista, Alícia Romero. A més de demanar la compareixença de Vilagrà, Junts també registrarà preguntes parlamentàries per aclarir els fets i que "s'assumeixin responsabilitats".

Els sindicats reclamen celeritat

Per la seva banda, CCOO ha exigit al govern que solucioni "immediatament" la situació de les persones afectades i que els traslladi la seva disculpa, com també que es tornin les taxes i despeses ocasionades per la mala gestió de l'organització. "En funció de l'anàlisi de cada procés concret s'haurà d'informar a cada persona, urgentment, de la situació en què queda, amb l'objectiu que si alguna prova s'ha de repetir sigui abans de les pròximes vacances d'estiu", ha afegit el sindicat.

El coordinador d'Àrea Pública i responsable de polítiques educatives i universitàries de CCOO de Catalunya, Manel Pulido, ha explicat en declaracions a l'ARA que totes les parts són conscients de la gravetat de la situació i que l'objectiu és que la setmana que ve tothom sàpiga què passa amb el seu procés. "Estem parlant de 72 processos diferents, veurem quins continuen endavant", ha afegit.

La secretària de sector de l'administració de la Generalitat de la UGT, Iolanda Adroher, ha dit que el Govern ha d'actuar amb diligència perquè potser "milers de persones" hauran de repetir l'examen, cosa que abans s'haurà d'haver justificat.

"La gent parlava amb els exàmens sobre la taula"

Laura (nom fictici), 43 anys i opositora al cos d'administració de la Generalitat.

"Estàvem convocats a les 9 i vam estar esperant fins a les 10.30 h. Hi havia distàncies molt petites entre els aspirants, ningú donava explicacions, i si algú havia d'anar al lavabo hi anava sense cap seguiment ni control. La gent parlava amb els exàmens sobre la taula".

"Vam estar set hores esperant un examen que no va arribar"

Èric, 35 anys i opositor al cos d'educadors socials.

"Pràcticament no hi havia personal. Les indicacions eren totes en paper i boli. A la gent que havíem de fer l'examen específic, unes 60 persones, ens van fer sortir de les aules perquè resulta que no tenien els exàmens. Passaven les hores i no ens deixaven marxar perquè ens deien que podien arribar en qualsevol moment. Vam estar set hores esperant un examen que no va arribar"

"Entregaves l'examen amb les dades personals"

Sara, 52 anys i opositora al grup de tècnics de gestió.

"A les 9 havíem de ser allà i no ens vam posar a escriure fins a les 11.15 h. Hi havia molta gent a la porta dreta esperant: persones amb crosses, dones embarassades... A la meva classe estaven totes les cadires juntes, vaig veure molt de descontrol. Fins i tot entregaves l'examen amb les dades personals".

stats