Laboral
Economia 29/04/2023

Retards de 5 hores, fotocòpies insuficients i falta d'espai en les proves per ser funcionari de la Generalitat

L'examen dels educadors socials s'ha suspès a Barcelona després d'hores d'incertesa

3 min
Imatge del districte administratiu de la Generalitat situat a la Zona Franca

BarcelonaSindicats i aspirants a les oposicions d'estabilització de la Generalitat que han tingut lloc aquest dissabte i que serveixen per convertir treballadors interins en fixos han alertat de múltiples incidències, com retards generalitzats, fotocòpies insuficients i falta d'espai en el moment de fer les proves, a les quals estaven convocades un total de 13.581 persones per a 1.825 places. De fet, l'examen dels educadors socials s'ha arribat a suspendre a Barcelona després de tot el matí d'incertesa per un problema a l'hora de repartir els models.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La CGT ha criticat la "mala gestió" d'aquestes proves i IAC-CATAC ha lamentat la "desorganització" i "incompetència" d'un procés d'oposicions que ha titllat com el pitjor "de la història de la Generalitat". Paral·lelament, molts aspirants han expressat les seves queixes a través de les xarxes socials. Han criticat que algunes de les aules, com les de la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona (UB), estaven massificades, cosa que permetia que poguessin intercanviar opinions sobre l'examen.

Retards de més de 5 hores

La secretària de sector de l'administració de la Generalitat de la UGT, Iolanda Adroher, ha explicat en declaracions a l'ARA que a les 11 encara no s'havien obert les portes de les facultats de física, química, farmàcia i econòmiques de la UB, quan se suposava que a les 10 els opositors havien d'estar escrivint.

"A la Facultat de Farmàcia a les 13.50 h encara no havien entregat exàmens a algunes aspirants, quan s'haurien d'haver entregat a les 10", detalla, i ha criticat que els delegats del sindicat han vist aules molt plenes, falta de fotocòpies per a tothom i també les sales de lactància no adaptades.

El sindicat, que està recollint informació, està estudiant les conseqüències jurídiques de les incidències per si cal emprendre accions legals.

Responsabilitats

Davant del "caos", la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral, ha decidit comparèixer d'urgència aquesta tarda a l'Escola d'Administració Pública, on ha dit que demanaran informació a l'empresa subcontractada –és la primera vegada que la Generalitat externalitza un procés d'oposicions– i que elaboraran un informe per “analitzar les conseqüències jurídiques” dels fets. En cas que hi hagi hagut un incompliment greu es depuraran responsabilitats, ha dit. Corral també ha obert la porta a repetir alguns exàmens.

De moment demà a les 10 hi ha convocada una reunió extraordinària de la mesa general de la funció pública després que els sindicats l'hagin sol·licitat per saber l'abast de totes les incidències de la jornada.

Les places a les quals es presenten són 1.534 llocs de treball de personal funcionari –que inclouen personal d'administració i serveis, personal d'execució penal, cos d'agents rurals i cos d'advocacia–, a més de 291 llocs de personal laboral transversal. Són places incloses en l'oferta de llocs de treball públics aprovada pel Govern al maig de l'any passat.

El "caos" arribarà al Parlament

La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha anunciat en un fil a Twitter que el seu partit demanarà explicacions al Parlament davant "la manca de previsió i la incapacitat d'organització" d'aquestes proves. "És inadmissible el que ha passat avui a les oposicions per a l'estabilització de servidors públics. Tot el suport als milers d'aspirants que han hagut de suportar esperes incomprensibles de més de 2 hores per poder fer un examen", ha declarat. Romero també ha exigit al Govern que demani disculpes pel "caos viscut a Barcelona".

Les proves que havien de fer aquests 13.581 treballadors de la Generalitat s'han portat a termes de manera descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona, 1.246 a Girona, 1.634 a Lleida i 1.554 a Tarragona.

stats