L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Haurem de tornar a sortir al carrer'

Em sembla que no ens quedarà més remei que tornar a sortir al carrer, perquè és una decisió contra Puigdemont, però contra tots nosaltres. Els que ens vam manifestar i qualsevol que es vulgui manifestar en el futur

Em sembla que no ens quedarà queda més remei que tornar a sortir al carrer, perquè la causa del Suprem contra Puigdemont per terrorisme és una decisió contra Puigdemont, sí, però és molt més. És contra Sánchez, és a dir, contra un govern d’esquerres legítimament constituït que els jutges no volen perquè va aprovar els indults i vol aprovar l’amnistia. És contra l’independentisme català, és contra el dret a sortir al carrer a protestar i és contra l’estat de dret. I és una decisió a favor de la revenja de la dreta espanyola que sempre governa, també quan governa el PSOE. És a favor d’un control de la justícia sobre la democràcia hereu de la tradició franquista, que converteix la toga i les punyetes en la versió presentable de l’uniforme militar de fa 50 anys. Perquè tothom sap que si a Puigdemont el jutgen per terrorisme el condemnaran per terrorisme. Ho sabem tots. I si ho sabem tots, això no és justícia.

La sala que presideix Manuel Marchena ha escrit el següent: “L’afirmació que aflora en alguns polítics que només les accions d’ETA o de la jihad mereixen ser tractades com a terrorisme és incompatible amb la definició de terrorisme que es deriva de l’actual Codi Penal”.

Diu que Puigdemont “hauria pogut evitar la lesió del bé jurídic retirant el seu suport

carismàtic”. “Però lluny d’això, va animar a seguir en les accions violentes que es van desenvolupar amb el seu coneixement i consentiment". O sigui que per als magistrats que firmen el text, Puigdemont és un dels “homes del darrere, que ordenen delictes amb comandament autònom podent evitar-ho”.

Tots els que vam viure les manifestacions de Tsunami sabem que allò no va ser terrorisme. I els que no eren als carrers també. El professor de dret constitucional Joaquin Urías, andalús, ha escrit:

“Llegida la resolució del Tribunal Suprem sobre Puigdemont i Tsunami. Em resulta molt difícil entendre jurídicament la decisió. Tanta acumulació d’insinuacions, mitges veritats i arguments enrevessats per acusar de terrorisme són impropis d’un tribunal independent i seriós”.

Però a la sala de Marchena li és igual deixar de ser un tribunal independent i seriós. És el moment de Marchena, el moment de la revenja pels indults. Per això li ha comprat tots els arguments a García-Castellón, que va estar quatre anys amb el sumari de Tsunami mort de fàstic en un calaix fins que va veure que venia l’amnistia i es va inventar això del terrorisme.

Es tracta d’impedir l’amnistia, almenys per a Puigdemont. És un poder de l’Estat contra un home. Contra el president de la Generalitat. No poden tolerar que Puigdemont torni a Catalunya sense haver estat ni jutjat ni empresonat. I menys perquè volen jutjar els fets de protesta contra la sentència que ells mateixos van dictar.

Sí, és un dos en un: contra Puigdemont però també contra Sánchez, i en un moment de debilitat del president espanyol pel cas Ábalos. Però aquesta causa per terrorisme és una causa contra tots nosaltres. Els que ens vam manifestar i qualsevol que es vulgui manifestar en el futur.

Bon dia.

stats