Judicialització

L'Agència de Seguretat Aèria assegura que Tsunami no va posar en risc ni persones ni avions al Prat

Aena xifra en 115 els vols cancel·lats durant la protesta i assegura que a mitjanit la situació ja era d'una "relativa normalitat"

ARA
2 min
L'aeroport del prat durant les protestes del Tsunami Democràtic l'any 2019.

BarcelonaL'Agència de Seguretat Aèria (AESA) assegura que l'acció de Tsunami Democràtic del dia que es va conèixer la sentència del Procés, el 14 d'octubre del 2019, no va posar en risc ni persones ni avions. Una galleda d'aigua freda per al jutge Manuel García-Castellón, que busca dades que avalin la seva tesi que els actes d'aquell dia a l'aeroport del Prat són una forma de terrorisme. L'informe, al qual ha tingut accés l'ARA, és la resposta precisament a la petició del jutge de l'Audiència Nacional. L'ens recorda que no es va notificar cap fet que es pogués considerar un "succés" com a tal, el que el Sistema de Notificació de Successos descriu com a "qualsevol esdeveniment relacionat amb la seguretat que posi en perill o que, en cas de no ser corregit o abordat, pugui posar en perill una aeronau, els seus ocupants o qualsevol altra persona".

Informe d'AESA sobre la protesta de Tsunami Democràtic

AESA recorda que qualsevol persona o organització involucrada en el transport aeri té l'obligació de notificar qualsevol "succés" que detecti i la funció principal de l'Agència de Seguretat Aèria és la seva "recepció, processament i anàlisi". El 14 d'octubre AESA assegura que no va rebre cap notificació de la protesta de Tsunami Democràtic. De fet, assegura que tampoc no va rebre cap denúncia de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

L'organisme públic sí que explica que en l'informe diari que fa Aena sobre les operacions i incidències significatives –que desconeix si és "complet"– s'hi va incloure "la descripció dels fets ocorreguts" i "la seva repercussió" en el funcionament de l'aeroport del Prat. En aquest sentit, Aena xifra en 155 els vols que es van cancel·lar, 57 d'anada i 58 de tornada. L'empresa aeroportuària detalla que les causes de les cancel·lacions van ser la "no arribada de passatgers i tripulacions amb normalitat" i també exposa que la policia va estar fent controls als accessos per "verificar documentació personal i de vol per evitar l'entrada a la instal·lació d'usuaris que no anessin a volar". Aena explica que cap a les dotze de la nit la situació ja era de "relativa normalitat".

La descripció dels fets que fa AESA desmunta en certa manera la tesi que tenia el jutge Manuel García-Castellón, que havia preguntat a l'agència pública sobre el perill que va causar la protesta de l'octubre del 2019 per als controladors aeris i també els viatgers. L'informe s'ha conegut tot just el dia que el Tribunal Suprem ha decidit assumir la causa per terrorisme de Tsunami contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el diputat al Parlament Ruben Wagensberg. Una de freda i una de calenta per al jutge.

stats