L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Ningú proposarà una reforma a fons de l'administració?'

De repensar-la. De com fer-la més ràpida i eficient per als ciutadans. Gairebé tots els presidents n’han parlat alguna vegada i cap no se n’ha sortit. Potser demana un lideratge i una ambició que avui ens semblen propis d’una altra època

Demà el candidat Carles Puigdemont presentarà a Elna les seves llistes, les de Junts. Hi haurà alguna sorpresa de diputats que no repetiran, en bona part per la inclusió d’independents, i alguna presència destinada a compensar alguna absència forçosa per raons jurídiques. 

Mentrestant, Pere Aragonès ha decidit que el veiem i el sentim cada dia perquè necessita recuperar el terreny perdut a les enquestes i aquest matí li ha dit a en Jordi Basté que està "disposat a anar on calgui" per debatre amb Puigdemont durant la campanya electoral. Fins i tot, si ha de sortir de Catalunya per fer un hipotètic debat a tres amb ell i Salvador Illa, també. Ja els vaig comentar ahir que Junts estava refusant, de moment, totes les sol·licituds de debats a tres que li estaven fent els mitjans privats. Veurem si això canviarà en les pròximes cinc setmanes, que és el queda perquè s’acabi la campanya electoral.

La campanya es farà en un moment molt delicat, perillós segons com, de l’estat del món amb dues guerres en curs, totes dues a les portes d’Europa. Això, al costat de crisis com la sequera o l’habitatge. O aquesta que expliquem avui:

Sobren places de professor d’institut. La meitat d’especialitats d’ESO i formació professional tenen menys aspirants que les vacants que s’han ofert. Esgotament?, desprestigi? ¿No reaccionarem a aquest problema que és conseqüència de l’estat de coses a la societat?

I això ens porta a una altra qüestió. Hi ha una qüestió de la qual no es parla que és la reforma a fons de l’administració. De repensar-la. De com fer-la més ràpida i eficient per als ciutadans, i no un laberint paralitzant com sovint és ara, de manera que fos més atractiva, també amb més funcionaris mateix. No és fàcil. Gairebé tots els presidents n’han parlat alguna vegada i cap no se n’ha sortit. Potser demana un lideratge i una ambició que avui ens semblen propis d’una altra època.

Bon dia.

stats