L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Patacada a Galícia: El PSOE no pot viure del vot de la por'

Junts i el PSOE es donen quinze dies més per negociar. Junts vol un redactat més clar. I per això han pactat una pròrroga. A Galícia ha guanyat el PP clarament, però a Espanya l’independentisme continua sent decisiu

Aquest és Feijóo, ahir a la nit, felicitant el candidat del PP a Galícia, Alfonso Rueda, que ahir va guanyar per majoria absoluta. El PP continuarà governant Galícia i Feijóo ha salvat la posició.

Hola, com estan?

Galícia és la terra i el terra electoral de Feijóo. De Galícia en avall no passa. Allà no hi ha Vox (ha tret un 2% dels vots). El PP és el partit que voten gairebé la meitat dels gallecs. Ja pot fer Feijóo una campanya dolenta, que els gallecs voten PP.

Esclar que pitjor és encara la campanya de l’esquerra espanyola. Sumar, de Yolanda Díaz, que és gallega, ha tret menys vots que Vox. No arriba al 2%. I Podemos ha tret el 0,26% dels vots. Per a la immensa majoria, l’única esquerra “votable” ha estat la gallega, el BNG, que ha tret més del doble de vots que el partit socialista. O sigui que aquesta divisió del vot d’esquerra és tot el contrari del que ha aconseguit el PP. Molts gallecs han pogut votar el PP sense la por que pactés amb Vox. Al PSOE, a Galícia, no li funciona el vot de la por. A la llarga és un mal sistema demanar que et votin perquè no guanyi un altre. Projectes debilitat. Aquests resultats han estat un cop per a Sánchez i una debacle per a Yolanda Díaz. 

Aquest matí és evident que el PSOE va inflar el globus de les declaracions de Feijóo sobre els indults i l’amnistia i el “tot se sabrà” de Puigdemont, a veure si pescava vots en la contradicció del president espanyol dels populars, i que avui la vella guàrdia socialista i el president de Castella-la Manxa tornaran a la càrrega amb l’argument que els acords amb els independentistes són un llast per al PSOE. El problema és que Pedro Sánchez no té alternativa si vol continuar governant. Haver-se desmarcat del 155 i de l'“a por ellos!” el 2017. I del “portar Puigdemont detingut”. Perquè ara són menys creïbles, i quan la gent vol un partit progressista i galleguista mira el BNG, no els socialistes.

Feijóo va a Galícia avui per celebrar-ho, però ha guanyat temps, sobretot. Perquè mentre hagi de pactar amb Vox per arribar a la Moncloa, no podrà pactar amb el PNB o amb Junts i, per tant, no arribarà a la Moncloa. I és per això que 

Junts i el PSOE es donen quinze dies més per negociar. El PSOE voldria esbandir-ho aviat, però encara no hi ha acord, i Junts vol un redactat més clar. I per això han pactat una pròrroga. A Galícia ha guanyat el PP clarament, però a Espanya l’independentisme continua sent decisiu.

Bon dia.

stats