L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El preu del no de Puigdemont a Sánchez'

Sembla mentida que el PSOE no tingui antenes, o en tingui i no en faci cas, per saber com funciona la psicologia de Junts: dolgut pel tracte dels socialistes a Puigdemont fins que l’han necessitat, Junts mira de marcar-li la línia al PSOE, perquè com sovint diu Rufián, als socialistes cal obligar-los a fer les coses

Avui serà un dia de nervis polítics i pot acabar amb una gran derrota del govern de Sánchez i un cost per a la nostra butxaca esmenable d’aquí uns mesos, quan part del mal ja estigui fet.

La situació ja la saben: el govern espanyol porta avui a votació al Congrés tres decrets on hi ha des de la reforma de la llei d’enjudiciament criminal fins a la reforma de les pensions. I tant Podem com Junts li han dit que sí a algunes coses i que no a algunes altres, però com que s’ha de votar tot en bloc, al vespre ens podem trobar Junts i Podem votant amb el PP i Vox i el govern de Sánchez, amb Esquerra, el PNB i Bildu, derrotat sonorament.

Quina és la situació en el moment en què gravem aquesta anàlisi? Junts es troba en el no. Ahir van estar negociant fins tard a Madrid i fonts de la negociació de Junts ens han dit el següent: “Si es mouen una altra vegada, òbviament escoltarem i valorarem”, però asseguren que estan molt separats del PSOE de fons i de formes. Com diem avui, els juntaires veuen molt complicat canviar d’opinió. 

Què està en joc si es rebutgen els decrets del govern espanyol? La gratuïtat de Rodalies, l’IVA dels aliments bàsics, la pujada de les pensions, els impostos a la banca. A veure, si el govern espanyol no aconsegueix els vots el consell de ministres podria tornar a aprovar els decrets la setmana que ve i seguir-ne negociant els continguts amb Junts, que està d’acord amb bona part del que proposen els socialistes. Això sí, aleshores totes aquestes mesures que ara s’haurien aprovat per la via d’urgència (i aquesta és la gran excusa del PSOE) trigarien més a entrar en vigor. De fet, Junts li ha dit al PSOE que si porta un decret només amb les mesures socials tindrà el seu vot.

Encara no s’ha votat, però aquesta falta d'entesa de la majoria de la investidura que arriba tan d’hora (no fa ni dos mesos que Sánchez va ser investit) està sent matèria de crítica. Josep Ramoneda es pregunta avui què hi guanyen Podem i Junts fent fracassar Sánchez i si Junts té por que tot l’episodi acabi beneficiant els seus socis competidors.

Però a Puigdemont no li tremola el pols. Mirin aquest missatge de les últimes hores:

Sembla mentida que el PSOE no tingui antenes, o en tingui i no en faci cas, per saber com funciona la psicologia de Junts: dolgut pel tracte dels socialistes a Puigdemont fins que l’han necessitat, Junts mira de ser el fort en comparació amb una Esquerra que volen pintar com més tova a Madrid, i pretén marcar-li la línia al PSOE i dir-li que amb Junts no s’hi valen les presses. Perquè com sovint diu Rufián, als socialistes cal obligar-los a fer les coses.  

De retruc, Feijóo pot tenir avui una victòria en la derrota de Sánchez, precisament quan s’ha tornat a fer un embolic ultradretà amb allò d'il·legalitzar partits independentistes. Ahir va anar a Onda Cero a explicar-ho millor. Jutgin-ho vostès mateixos. “És evident que probablement la nostra explicació la vam donar per òbvia i hi ha coses que no es poden donar per òbvies. ¿Es pot discutir si primer s’ha de suspendre aquell partit polític i, només en casos molt greus, plantejar la dissolució? Sí. Aquesta és una proposta que es debatrà a les cambres i nosaltres estem disposats a veure les esmenes que s'hi presentin. Però entenem que s’ha d’enfortir l’Estat, ja que en aquest moment s’ha quedat sense cap barrera per protegir la integritat de la nació espanyola”.

Així comencem l’any.

Bon dia.

stats