L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'PSOE, ERC i Junts, obligats a empassar-se gripaus'

Aquesta negociació obliga PSOE, ERC i Junts a ser conscients de la seva fragilitat i la diversitat de la societat. Un treball permet deduir que el PSC ha rebut 150.000 vots d’exvotants d'Esquerra, 35.000 de Junts i 24.000 de la CUP

Tothom diu que vol negociar, amb la boca més o menys petita. Sobretot el PSOE, que no pot acostar-se públicament a Puigdemont. Però el PSOE, Junts i Esquerra volen negociar. Fins i tot, Esquerra i Junts estan parlant per veure quina mena de front comú podrien fer a Madrid. De moment, el que tenim són peces desendreçades: el PSOE diu que no a l’amnistia i l'autodeterminació que demana Junts, i Esquerra parla de no enterrament de la taula de diàleg, solució del dèficit fiscal i traspàs de Rodalies. La dreta espanyola juga a espantar per obligar el PSOE a investir Feijóo, i així, La Razón diu avui en portada que Sánchez acordarà una reforma legal per fer una amnistia i fer un referèndum “disfressat” de consulta. D’aquesta manera s’acabaria amb els “màrtirs del procés” i el PSC continuaria recollint els fruits electorals de la seva política de distensió. 

L’acord és un objectiu dificilíssim, perquè Puigdemont és la línia vermella, el pròfug, i perquè Junts ha practicat, oficialment, la unilateralitat i el desmarcament tant del PSOE com d’Esquerra. I Puigdemont i Sánchez s’han dit de tot. Però tots dos partits tenen necessitats evidents: el PSOE continuar president el govern espanyol i Junts aprofitar una oportunitat impensable en aquest context de desinflament electoral de l’independentisme, sobretot per un Puigdemont que fa quatre dies era “una anècdota” en paraules de Sánchez. 

Aquesta negociació té una virtut, que és que obliga PSOE, ERC i Junts a ser conscients de la seva fragilitat i la diversitat de la societat. Mirin si no, si Esquerra, Junts i la CUP, tenen motius per estar amoïnats:

On ha anat els vots independentistes? Toni Rodon firma avui un treball a partir d’una inferència de les dades de cada col·legi electoral que permet deduir que el PSC ha rebut 150.000 vots d’exvotants d'Esquerra, 35.000 de Junts i 24.000 de la CUP. O sigui, que més de 200.000 votants que el 2019 van votar indepe, ara han votat el PSC de Salvador Illa. Si els interessa saber quanta gent va fer com vostè i va canviar de vot o no va anar a votar, passaran una estona molt il·lustrativa amb aquesta pàgina. Per això dic que tothom té motius per parlar i ningú no se n’hauria d’escandalitzar.

Bon dia.

stats