Meteo 15/12/2019

Aquesta setmana les tardes ja s’han començat a allargar

Els matins, en canvi, encara s'escurçaran uns minuts fins a principis de gener

Oriol Rodríguez
2 min
La sortida de sol d'avui des de Verges

BarcelonaPot ser que encara no ho hàgiu notat, però al llarg d’aquesta setmana les tardes ja s’han començat a allargar. Ahir el sol es va pondre a les 17.23 h a Barcelona, un minut més tard que dimarts.

Tot i aquesta agradable notícia per als que preferiu la claror, cal tenir en compte que les hores de llum encara no han arribat al seu mínim. El 22 de desembre a les 05.19 h serà el solstici d’hivern i, per tant, el dia més curt de tots. A partir de llavors els dies s’aniran allargant a poc a poc.

Al litoral central, en la primera jornada d’hivern el sol sortirà a les 08.14 h i es pondrà a les 17.25 h. En total hi haurà 9 hores i 11 minuts de llum. Ara bé, l’hora de sortida i de posta de sol i les hores de llum no són ben bé les mateixes a tot el territori. Els habitants de l’est de l’Alt Empordà seran els primers a veure sortir el sol a les 08.12 h, mentre que els de les Terres de l’Ebre seran els últims de veure’l pondre’s a les 17.34 h. A l’Aran hi haurà 09.02 hores de claror, mentre que al Montsià n’hi haurà 09.16 h.

El fet més curiós és que, tot i que amb el pas de les jornades s’aniran guanyant minuts de claror, la sortida del sol s’anirà endarrerint fins passat Cap d’Any. Durant els primers dies de gener el sol apareixerà per l’horitzó cap a les 08.17 h, tot i haver guanyat vora 10 minuts de llum.

Caldrà esperar fins al 27 de gener per veure pondre’s el sol més enllà de les sis de la tarda i fins al 5 de febrer perquè ja llueixi abans de les vuit del matí. El dia més llarg de l'any 2020 serà el 20 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu. Llavors el sol sortirà a les 06.17 h i es pondrà a les 21.28 h, de manera que hi haurà 15 hores i 11 minuts de llum.

stats