Meteo 14/05/2018

Les pluges del cap de setmana tenyeixen de marró la desembocadura del Llobregat

El riu ha aportat una impressionant quantitat de sediments al mar durant aquest dilluns

Miquel Bernis
2 min
La desembocadura del Llobregat aquest matí, des del Tibidabo / ALFONS PUERTAS

BarcelonaEn uns últims anys en què les sequeres intenses s'han succeït, ben poques vegades deu haver sigut possible una imatge com la que avui ens ha fet arribat l'observador Alfons Puertas des del Tibidabo. La desembocadura del Llobregat ha adoptat un to d'un marró molt intens tan bon punt ha arribat a mar la crescuda del riu que van provocar les precipitacions de dissabte a la tarda i nit.

El color marronós dels sediments es pot veure perfectament fins i tot a vista del satèl·lit Terra, que en la seva imatge d'aquest matí dibuixava gairebé una espècie de prolongació del delta del Llobregat. La taca és d'un color molt intens vist per satèl·lit, cosa que posa de manifest la gran aportació de sediments de les últimes hores. Diumenge de matinada la capçalera del Llobregat va arribar a portar gairebé uns 100 hm3/s, i el nivell del riu es va acostar als dos metres. Durant les últimes 24 hores la crescuda s'ha anat traslladant al curs més baix del riu.

La desembocadura del Llobregat a vista del satèl·lit Terra aquest matí / NASA

La part alta de la conca del Llobregat és una de les àrees que va rebre més precipitació dissabte, entre les quals destaquen els 77 l/m2 de Gisclareny o els 64 de Bagà

Fa poques setmanes la gran crescuda del riu Ebre va provocar també una imatge similar a la desembocadura d'aquest riu. Malgrat que a simple vista el to marronós de l'aigua pugui semblar negatiu, el fet que els rius aportin sediments al mar és un símptoma de vitalitat del riu i és un element imprescindible perquè els deltes no desapareguin.

stats