Meteo 07/12/2019

Els embassaments continuen per sota de la mitjana malgrat els últims temporals

La ploguda d'aquesta setmana ha afectat sobretot els trams mitjans i baixos dels rius

Miquel Bernis
2 min
Rius vius. Així estava la desembocadura del Llobregat dijous al matí / TWITTER @meteo3T

BarcelonaLes pluges d'aquesta setmana han tornat a donar vida als rius i han continuat omplint els embassaments però, malgrat les últimes dues situacions de pluja abundant de les últimes setmanes, el nivell dels pantans encara és inferior a la mitjana dels últims anys, i molt inferior al de l'any passat per aquestes dates.

Aquest matí els embassaments de les conques internes de Catalunya estaven al 63,1% de la seva capacitat, un 4% per sobre del nivell de fa 30 dies. Entre els que estan més buits destaquen els de Darnius Boadella, al 46%, i el de Riudecanyes, al 28%.

Les pluges d'aquesta setmana han fet augmentar més de 20 hm(3) les reserves, que ara se situen per sobre dels 438 hm(3). L'any passat, després d'un any sencer de pluges abundants, els pantans estaven al 88,6% en aquesta època, gairebé plens del tot.

El 2018 va ser excepcional, però ara mateix les dades de reserves d'aigua també són inferiors a la mitjana dels últims 5 i dels últims 10 anys. La mitjana de l'últim lustre per aquestes dates se situa en 505 hm(3) d'aigua, i la de l'última dècada, en 520 hm(3). És a dir, els pantans avui estan al 63,1%, mentre els últims anys en aquesta època acostumen a estar entre el 72% i el 75%.

Tot i que l'episodi de pluges ha estat abundant, no ha afectat amb contundència al territori. El mapa de precipitacions acumulades de Meteocat mostra com les capçaleres de molts rius importants han quedat força al marge de les pluges i nevades d'aquesta setmana. A les capçaleres d'alguns rius de la conca de l'Ebre no hi ha caigut pràcticament ni una gota. Els embassaments catalans de la conca de l'Ebre estan també a un nivell similar al dels de les conques internes i se situen al voltant del 62% de capacitat amb dades d'avui.

Pluges i nevades acumulades durant l'últim temporal / METEOCAT
stats