Meteo 08/11/2014

Les fagedes del país a la tardor, a punt per al seu òptim cromàtic

Hem visitat alguns dels boscos de faig de Catalunya i hem comprovat que les tonalitats ara mateix varien força en funció de la comarca. Si bé ja mostren colors de tardor en molts casos, el punt òptim s'esdevindrà d'aquí a uns quants dies

Manel Cascante
2 min

BarcelonaSi esteu pensant d'aprofitar el cap de setmana per tal d'anar a fotografiar la tardor a les fagedes, us mostrem en imatges l'aspecte actual en alguns punts del territori. La variació cromàtica fluctua en funció de l'altitud i la latitud, i és al Pirineu on aquests dies mostren els colors més vius. Si voleu colors de plena tardor haureu de dirigir-vos, de moment cap al nord, o bé cap a zones més elevades dels massissos del Montseny o de les Alberes. Les temperatures anormalment altes de les darreres setmanes i la manca de situacions clares de vent han fet que enguany, en general, s'hagi endarrerit canvi de color i la caiguda del fullatge.

Fagedes del Prepirineu i Pirineu

Hem fotografiat com a referència els boscos de l'Alt Berguedà. En aquest àmbit les fagedes s'ubiquen en vessants obacs i tenen dimensions més reduïdes que les del Ripollès, la Vall d'Aran o la Garrotxa. Aquí hi fan boscos entre els 1200 i els 1700 m aproximadament. L'aspecte actual en aquest sector, però, és similar al que tenen en d'altres punts de mitjana muntanya del Ripollès o de la cara nord del Pirineu.

Fageda d'en Jordà

Per bé que ja trobem alguns exemplars amb colors grogosos o ataronjats, en general encara predomina el color verd al seu interior. Caldrà esperar alguns dies o setmanes per gaudir dels tons rogencs d'aquesta emblemàtica formació boscosa.

Fagedes del Massís del Montseny

El seu aspecte actual seria entremig entre les del Pirineu i les de les parts baixes de la Garrotxa. Hi predominen sobretot colors grogosos, però també alguns exemplars als quals els ha caigut part del fullatge. Comencen a despuntar en alguns exemplars els colors taronges, però també caldrà esperar uns pocs dies per tal de gaudir del màxim espectacle de la tardor en aquest àmbit.

D'altres caducifolis pirinencs

Evidentment que els faigs no són els únics arbres que ens regalen estampes d'espectacular bellesa cromàtica aquests dies. D'altres espècies com els cirerers, els bedolls, els pollancres i els àlbers, les blades o les moixeres, entre d'altres, es troben al seu màxim d'esplendor cromàtica a tot el Pirineu i el Prepirineu. La fotografia corresponent a Estaon (Pallars Sobirà) n'és un magnífic exemple.

Els colors de tardor guanyaran terreny de forma accelerada en breu a tot el territori, fins i tot a la terra baixa, ja que es mantindran les temperatures relativament fredes sobretot en hores nocturnes. Arriben dies en els quals es farà imprescindible sortir de casa acompanyats de la càmera fotogràfica.

Si voleu compartir les vostres fotografies de tardor ho podeu fer a través de la twitter @arameteo o bé per correu electrònic a meteo@ara.cat

stats