Arriba el fred
Meteo 17/01/2023

Una fredorada llarga i intensa marcarà la segona part del gener

Les temperatures no tocaran fons fins diumenge o dilluns, però hi ha poques possibilitats de nevades extenses

3 min
Un home a la platja del Somorrostro de Bacelona durant el temporal de vent.

BarcelonaDesprés d'un inici d'hivern marcat per les temperatures exageradament altes, ara arriba una fredorada que provocarà temperatures molta baixes i que sembla que sobretot destacarà per la seva persistència. Des de Santa Llúcia (el 13 de desembre), l'únic dia que va ser sensiblement més fred del que tocaria a Catalunya va ser el dia de Reis, però ara tot apunta que encadenarem una sèrie que pot ser de fins a deu dies seguits amb més fred del que tocaria per a l'època.

Aquest dimarts el vent de ponent ha mantingut encara els termòmetres alts, i les fortes ratxes han fet caure arbres i material urbà a les calçades, cosa que ha obligat en molts casos la intervenció dels Bombers. En un sol dia, els serveis d'emergència han rebut un miler de trucades per diverses incidències. Però aquest dimecres les ventades ja seran més de mestral, fet que afavorirà la sensació de fred. D'avui a diumenge la temperatura serà cada cop més baixa, tot i que els pròxims dies el vent evitarà glaçades generals. Demà ja hi haurà glaçades fortes en algunes valls del Pirineu i en punts de la Catalunya Central amagats del vent, però no serà fins al cap de setmana quan les temperatures sota zero es generalitzaran i quan el termòmetre començarà a tocar fons. En moltes fondalades interiors i de la Catalunya Central la temperatura baixarà dels -5 graus, i en algunes valls del Pirineu cal esperar mínimes per sota dels -10 graus. A les cotes altes de la serralada, el cap de setmana el termòmetre pot arribar als -20 ºC, i fins i tot a prop de mar hi haurà temperatures prou baixes perquè glaci. El descens serà progressiu i pot passar que en alguns sectors interiors el termòmetre no toqui fons fins dilluns o dimarts que ve.

Tot apunta que fins que comenci el cap de setmana seguirà nevant amb força insistència al vessant nord del Pirineu. A la resta de la serralada les precipitacions segurament ja no seran tan destacables com en aquest inici de setmana, però entre la nit de dimecres i la de dijous a divendres encara es repetiran també nevades més febles en altres punts del Pirineu occidental.

Els bombers de Barcelona retirant un arbre caigut a causa del temporal de vent al carrer Badajoz.

Que el fred duri tant sempre obre perspectives al fet que en algun moment arribin precipitacions més extenses i nevi amb certes ganes també fora del Pirineu, però a hores d'ara no hi ha indicadors que ens facin ser gaire optimistes sobre això. Clarament al Mediterrani central serà on les pluges i nevades tindran més pes durant els pròxims set dies, i a set dies vista és poc probable que la neu aparegui de forma destacable fora del Pirineu. Entre divendres al vespre i dissabte el context serà favorable perquè es formin alguns ruixats al Mediterrani, que puntualment podrien espetegar a les Balears o en alguns punts de la costa catalana, però difícilment res d'això passarà d'alguna emblanquinada aïllada per sota dels 500 metres.

El fet que bona part de les nevades importants estiguin caient al vessant atlàntic del Pirineu porta a pensar que aquesta situació no servirà per millorar la situació de les reserves d'aigua a Catalunya. El nivell dels embassaments de les conques internes està a punt de baixar del 30%, i les perspectives de cara a les pròximes setmanes no fan més que alimentar el pessimisme.

A més curt termini avui el vent encara bufarà amb ratxes fortes fins al migdia. El Servei Meteorològic de Catalunya manté actiu per avui un avís per ventades que afecta moltes comarques centrals, del sud i també punts del Pirineu i Prepirineu. A la tarda el vent minvarà, però no desapareixerà fàcilment. Amb alts i baixos la tramuntana i el mestral se seguiran deixant sentir amb força a les Terres de l'Ebre, a l'Empordà i al Pirineu. A la resta, aquesta setmana no hi haurà ni de bon tros cap dia tan ventós com aquest dimarts.

stats