Meteo 20/06/2016

La lluna plena il·luminarà la primera nit d'estiu

El solstici d'aquesta nit coincidirà amb una lluna completa, i ben a prop seu es podran veure Saturn i Mart

Miquel Bernis
2 min
La lluna plena aquesta matinada ponent-se a Santa Eulàlia de Riuprimer

BarcelonaAquesta nit entrarem oficialment a l'estiu, el solstici es produirà quan passin quatre minuts de dos quarts d'una de la nit, i aquest esdeveniment astronòmic serà el que donarà el tret de sortida a l'estació càlida de l'any. L'estiu durarà aquest any exactament 93 dies i 15 hores i s'acabarà el 22 de setembre coincidint amb l'equinocci de tardor.

Enguany el solstici quadra molt bé amb la lluna plena, fet que farà que la primera nit d'estiu de l'any es pugui gaudir d'una lluna completa. Avui quan passaven dos minuts de la una del migdia la lluna ha estat plena, cosa que vol dir que tant la nit passada com aquesta es veurà pràcticament sencera. La lluna sortirà aquest dilluns cap a les nou i 20 minuts del vespre, i si demà matineu la veureu pondre's ven grossa per l'oest cap a dos quarts de set del matí.

Tot i que tècnicament per a nosaltres la lluna plena ha estat el dilluns i el solstici es produirà quan ja sigui oficialment dimarts, la coincidència per a qui observi avui el cel serà evident. Si tenim en compte que la lluna plena es repeteix en un mateix dia del calendari aproximadament cada 19 anys, més o menys es pot dir que hi ha una lluna ben grossa que coincideix amb l'inici de l'estiu amb aquesta periodicitat.

Si sortiu a observar el cel avui us podeu fixar també que Saturn serà molt a prop de la lluna. Tot i que durant el cap de setmana és quan aparentment més han estat a tocar el planeta i el nostre satèl·lit, avui encara es veuran a prop, Saturn serà una mica més al sud que la Lluna i una mica més amunt sobre l'horitzó. Seguint la mateixa línia a un distància similar a la que estaran Saturn i la Lluna es veurà Mart, un puntet fins i tot una mica més gran que Saturn. I si teniu visió completa del cel a l'altra banda mirant cap a l'oest hi tindreu Júpiter durant les primeres hores de la nit.

stats