Canvi climàtic
Meteo 20/09/2022

El Mediterrani ha viscut una onada de calor marina intensa i persistent

L'aigua ha estat a més de 27 graus durant 43 dies consecutius

2 min
Anomalia diària actual de la temperatura del Mediterrani

BarcelonaLa calor forta i molt persistent d'aquest estiu s'ha traduït també en un escalfament de l'aigua del Mediterrani. De mitjana durant els últims tres mesos, el mar ha tingut una temperatura 1,4 graus més alta del que caldria esperar, però en el sector occidental, és a dir, el nostre àmbit, l'aigua ha arribat a estar de mitjana 2,2 graus més calenta del que tocaria. Ho diu un informe que aquesta setmana ha fet públic el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), un organisme del País Valencià que fa seguiment periòdic de la temperatura del mar a partir de productes derivats d'imatges de satèl·lit.

Les dades del CEAM es remunten al 2012, i des de llavors no hi havia hagut cap estiu en el qual la temperatura mitjana diària del Mediterrani hagués estat fins a 43 dies consecutius per sobre dels 27 graus, com ha passat aquest any. Per mesos, el juliol ha sigut el mes en què més anormal ha sigut la temperatura de l'aigua: 1,6 graus per sobre de la mitjana, un valor inèdit com a mínim des del 2012. A l'agost s'ha igualat la dada més d'alta, que era del 2018, i el juny només ha quedat superat per l'any 2017, en què una onada de calor molt prematura va disparar encara més la temperatura de l'aigua. Segons el CEAM, aquest estiu el Mediterrani ha viscut una onada de calor marina intensa i persistent. Una altra dada que s'extreu de l'informe és que en els últims quaranta anys el Mediterrani s'ha escalfat 1,4 graus.

Al nostre racó del Mediterrani l'anomalia encara ha sigut més exagerada que en altres punts. Al sector occidental de la regió marítima, durant la segona quinzena de juliol la temperatura de l'aigua va arribar a ser en conjunt més de 3 graus més alta del que tocaria durant diversos dies, un llindar que també es va superar a mitjans de juny de manera més puntual.

Anomalia de la temperatura diària del mar al Mediterrani occidental durant l'estiu del 2022.

La tramuntana del cap de setmana ha normalitzat la temperatura de l'aigua al nord, però les boies de mesura de Ports de l'Estat encara estan registrant temperatures de l'aigua d'entre 26 i 27 graus a Barcelona i a Tarragona i de 27,5 en diferents punts de mesura del sud de Mallorca. Les anomalies continuen sent fortes en aquests sectors, sobretot al mar balear, on encara hi ha entre 3 i 4 graus més del que seria habitual. Aquest factor pot afavorir que les pluges que s'entreveuen de cara al cap de setmana puguin ser més fortes del que ho serien en un context de temperatura de l'aigua més normal.

stats