Meteo 12/12/2014

La matinada de diumenge plouran estrelles

La pluja de les Gemínides permetrà veure un meteor cada dos minuts

Efe
1 min
Una imatge de les Gemínides del 2013 / NASA

Santa Cruz de TenerifeLa pluja d'estrelles de les Gemínides tindrà el seu moment àlgid aquest diumenge. La matinada serà el millor moment per observar el fenomen: serà aleshores quan un meteor creuarà el cel cada dos minuts. L'astrònom de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC), Miquel Serra, apunta que no serà una "tempesta" d'estrelles, però que és possible que sigui similar a la pluja de Gemínides de l'any passat, que va ser "espectacular".

Durant la matinada de diumenge la Lluna estarà en quart minvant, de forma que no hauria de ser difícil observar una bona quantitat de meteors, alguns d'ells brillants tot i que viatgen a una velocitat menor que les Perseides de l'estiu.

Les estrelles fugaces són petites partícules de pols de diverses dimensions, algunes més petites que grans de sorra, que es van desprenent dels cometes durant les òrbites d'aquests al voltant del sol. Aquestes partícules es desintegren en entrar a gran velocitat a l'atmosfera terrestre, creant els traços lluminosos que reben el nom científic de meteors.

L'origen de les Gemínides era un misteri fins que les sondes solars Stereo van confirmar l'aparició d'una petita cua a l'asteroide 3200 Phaeton (en el seu màxim acostament al sol o periheli), l'únic objecte que es movia en la mateixa òrbita que el núvol de meteoroides causants de les Gemínides.

stats