Meteo 08/12/2019

La tongada de pluja d'aquesta setmana va ser una de les més llargues dels últims anys

A Barcelona tres episodis la superen en durada, un dels quals la nevada del 2010

Miquel Bernis
3 min
La llevantada deixa Alguns rius al límit

BarcelonaUna de les coses de què s'ha parlat més a propòsit del temporal d'aquesta setmana és de la quantitat d'hores que va estar plovent. En molts indrets el dimecres va començar ja amb pluja i dijous al matí encara plovia. És gaire habitual, això? Hem aprofitat les dades obertes que des de fa uns mesos té disponibles el Meteocat per valorar fins si és estrany o més aviat la memòria ens falla. El nou paquet de dades obertes del Servei Meteorològic de Catalunya permet consultar dades cada mitja hora des de l'any 2009, una sèrie suficient per poder fer-se una idea de fins a quin punt una ploguda així és freqüent. Hem analitzat les dades del centre de Barcelona, tot i que a Girona en aquest temporal encara hi va ploure més hores que a Barcelona.

La precipitació va ser molt continuada, però en realitat no va estar plovent tota l'estona sinó que va haver-hi algunes intermitències, sobretot la nit de dimecres a dijous, i per això no es van percebre. La pluja va parar un parell d'hores de nit, i durant el matí de dimecres tampoc va ploure de manera constant. Això fa més difícil comparar les dades d'aquest temporal amb les d'altres anys. Per determinar si la pluja va ser continuada o no, ens fixem en la precipitació acumulada per trams de mitja hora i, si en trenta minuts no es van acumular ni 0,1 l/m(2), considerem que va deixar de ploure.

Quanta estona va estar plovent? Al centre de Barcelona va haver-hi 26 hores de pluja en total: la precipitació va començar dimecres a dos quarts de set del matí i es va acabar dijous a dos quarts de cinc de la tarda, però, com hem dit, va haver-hi interrupcions. A Girona la pluja es va allargar encara més, 33,5 hores de precipitació en un període d'un dia i mig: va començar a ploure dimecres a quarts de cinc de la matinada i va parar dijous a quarts de cinc de la tarda.

Plogudes amb com a molt dues hores d'interrupció a Barcelona des de l'any 2009

Vist que les interrupcions van ser de fins a dues hores, per buscar precedents hem fet servir el mateix mètode: hem buscat períodes de pluja continuada a Barcelona amb, com a molt, dues hores d'interrupció. El resultat és que, amb dades des del 2009 fins al 2018, hi ha tres situacions en què hagi plogut més hores i més continuadament que en aquest últim temporal a Barcelona, i curiosament totes tres van ser l'any 2010 entre l'hivern i la primavera.

La més llarga va ser de 37 hores i només va tenir dues interrupcions d'una hora: va començar a ploure el 2 de maig del 2010 i gairebé no va parar fins al 4 de maig al matí, tot i que, de fet, el dia 4 a la tarda encara hi va haver 7 hores més hores de pluja. La segona més llarga va ser uns mesos abans, al febrer, i en aquest cas van ser 29 hores ininterrompudes de pluja. Però segurament el més curiós és que una altra seqüència molt llarga d'hores de precipitació va acabar amb l'última gran nevada que hi ha hagut a la ciutat: entre el 7 i el 8 de març del 2010 va haver-hi 26 hores de precipitació continuada, primer en forma de pluja i cap al final amb neu.

La memòria en aquest cas no ens falla gaire. Tot i que en els últims anys hi hagut fins a 6 situacions més amb com a mínim 20 hores de pluja gairebé seguida a Barcelona, el temporal d'aquesta setmana va ser poc freqüent pel que fa a la durada.

stats