Meteo 14/02/2021

Recta final de l'onada de fred al centre i el nord d'Europa

A partir de dilluns la temperatura pujarà notablement

2 min
El Mont Saint-Michel (Normandia, França) nevat, aquest dimecres

Aquesta matinada s'ha repetit l'ambient gèlid a bona part dels països del centre i el nord d'Europa. S'ha registrat una mínima de -14 ºC a Nuremberg, -13 ºC a Praga, -12 ºC a Zurich, -11 ºC a Basilea i -6 ºC a Berlín, Varsòvia i Praga. L'onada de fred ja fa dies que dura, tot i que ha passat de llarg del sud-oest del continent. A la meitat nord de França l'anomalia de temperatura respecte a la mitjana dels dies 7 a 12 de febrer ha estat de fins a -7 ºC, fet que demostra la persistència del fred i els valors ben baixos. En canvi, al sud del país, com també ha passat a casa nostra, l'anomalia de temperatura ha estat positiva.

Ara bé, aquesta situació té les hores comptades. L'anticicló centreeuropeu s'anirà desplaçant cap al sud a mesura que avanci la setmana, a la vegada que una profunda depressió atlàntica escombrarà el fred amb l'entrada del vent de component sud. A les illes Britàniques ja s'ha notat aquest ascens del termòmetre. Mentre que la mínima d'ahir al centre de Londres va ser de -4 ºC, avui ha estat d'1 ºC. Tot i això, a llocs com l'est d'Alemanya i la República Txeca no serà fins demà de matinada que el termòmetre tocarà fons.

El valors de -5 a -15 ºC de nit i els migdies amb valors negatius o propers als zero graus han afavorit que el glaç hagi cobert fonts, rius i estanys. De fet, als Països Baixos milers de persones han aprofitat aquestes condicions per patinar sobre gel.

La neu ha fet acte de presència a moltes ciutats, com París o Berlín, al llarg dels últims dies, tot i que en general no hi ha hagut acumulacions gaire destacables. Fins i tot les platges han arribat a quedar emblanquinades. Al llarg d'aquesta nit la nevada també ha arribat a l'Adriàtic i a l'oest de Turquia. Ciutats com Istanbul o Tirana han quedat ben emblanquinades.

Precisament, als països de l'Europa oriental és on l'onada de fred encara persistirà uns dies més. Les nevades també continuaran, tant avui com demà, a molts indrets de Turquia i de Grècia.

stats