La méteo
Meteo 14/08/2022

Una setmana passada per aigua

L'esperat descens de la temperatura vindrà acompanyat d'una probabilitat de precipitació força persistent

2 min
Tempesta al Delta de l'Ebre
Sortida del sol a Sant Quintí de Mediona

L’arribada del diumenge s’ha fet notar des de primera hora del matí. Ha estat ben carregada de precipitacions en forma de ruixats d’intensitat moderada -sovint acompanyats de tempesta- els quals s’han anat desplaçant seguin la trajectòria cap al nord-est, passant de ple pel sud del territori català. De moment les quantitats acumulades més destacades són:

  • 7,3 mm Batea (Terra Alta)
  • 2,2 mm Torroja del Priorat (Priorat)
  • 1,8 mm Pantà de Siurana (Tarragona)
Comparativa de la imatge radar de les 6 h amb la precipitació acumulada

Aquest fet ha jugat un paper important pel que fa a la temperatura mínima. Ens hem despertat amb la temperatura mínima similar o més alta a la d’ahir -entre 1 i 3ºC més- a diversos punts del sud i a la resta del litoral. Novament superant les mínimes tropicals -temperatura per sobre dels 20ºC. Pel que fa a la resta del territori, la mínima ha estat similar o més baixa respecte a la de dissabte -entre 1 i 5 ºC menys-, degut a l’absència de núvols. Aquest fet afavoreix el refredament nocturn i, consegüentment, una baixada de la temperatura.

Durant el matí han anat circularant alguns núvols alts i mitjans d’oest a est. Tot i això, el cel ha quedat serè la major part del temps. La temperatura màxima ha estat més baixa que la d’ahir arreu del territori. No obstant això, aquest descens no ha estat equitatiu: per una banda, ha restat similar al quadrant nord-est, mentre que per altra banda, a la resta del territori ha baixat de forma més acusada, sobretot a la part de Ponent i Terres de l’Ebre, on dissabte es van assolir valors al voltant dels 40 ºC -en diversos casos fins i tot superant-los, com és el cas d’Aldover (42,0 °C), l'Ametlla de Mar (41,8 °C) i Benissanet (41,8 °C).

Diumenge al migdia han crescut algunes nuvolades al massís del Port, Pirineu i Prepirineu. A la tarda hi ha hagut algun ruixat feble en aquests sectors.

Encetarem dilluns festiu amb una baixada moderada de la temperatura arreu del territori, exceptuant el litoral sud i Ponent, on la temperatura serà lleugerament més baixa que la de diumenge. A partir de la matinada començaran a créixer nuvolades a punts de muntanya del Pirineu, Prepirineu i a Terres de l’Ebre, les quals portaran associats ruixats. A partir del migdia la nuvolositat augmentarà al quadrant nord-est i, amb ella, la probabilitat de xàfecs acompanyats de tempesta i localment de pedra. De tarda també és possible precipitació en forma de ruixats a l’extrem sud del territori.

Els models meteorològics a llarg termini indiquen que, a mesura que avancin els dies, s’espera que la probabilitat de precipitació augmenti arreu del territori fins divendres, on poden començar de nou els dies assolellats i, consegüentment, l’inici de l’augment de la temperatura. Tot i això, el període comprès entre dilluns i dijous segueix amb la mateixa tendència negativa de l’evolució de la temperatura, tocant fons el dijous 18. 

stats