Agricultura

La catalana Unió Nuts, a l'assalt del milionari mercat xinès de l'ametlla en gra

Només dues empreses de tot Espanya han superat els controls de qualitat del gegant asiàtic

2 min
Les instal·lacions del Grup Unió a Reus

TarragonaLa cooperativa Unió Nuts ha aconseguit obrir les portes del mercat xinès després de superar amb èxit un estricte procés de control per part del gegant asiàtic. Des de fa anys, aquesta cooperativa exporta a la Xina ametlla torrada i pasta d'ametlla, que s'utilitza per abastir la indústria alimentària, però ja fa temps que intentava poder vendre també ametlla en gra, que és on hi ha el volum més gran de negoci. De fet, el mercat xinès pot absorbir 200.000 tones anuals d'ametlles, que actualment compra a Califòrnia i Austràlia.

El director general d’Unió Nuts, David Miralles, ha expressat la seva "satisfacció" pel fet que "un mercat tan exigent com la Xina" hagi reconegut els estàndards de qualitat de la cooperativa. Miralles també ha explicat que el sí de la Xina arriba en un moment d'expansió del projecte: "Aquesta autorització del govern xinès encaixa en la nostra estratègia de creixement a nous mercats i diversificació de clients amb un potencial de consum molt alt en un moment estratègic, que coincideix amb el nostre creixement en hectàrees i nombre de socis".

Espanya va aconseguir el permís per poder vendre ametlles a la Xina a partir d'un acord bilateral signat entre Pedro Sánchez i el president xinès, Xi Jinping, el març passat. A partir d'aquell pacte, diferents empreses espanyoles van demanar poder ser-ne exportadores i s'han hagut de sotmetre a un llarg procés i una estricta auditoria per part de les autoritats xineses, que volen garantir al 100% la traçabilitat del producte. De totes elles, només la catalana Unió Nuts i l'andalusa Dcoop han superat els controls i poden començar a exportar.

Miralles ha destacat, a més, que les dues cooperatives espanyoles tindran "una posició favorable enfront d'altres exportadors com els Estats Units, perquè els aranzels que s’aplicaran seran sensiblement inferiors".

Líder en fruita seca

Unió Nuts forma part del Grup Unió, que actualment és la cooperativa líder d'Espanya de fruita seca. Engloba 55.000 hectàrees d’ametllers, concentra una producció d’uns 38 milions de quilos d’ametlla i té 5 centres de producció ubicats a Reus, Alacant, Cabanes (Castelló), Alcanyís (Terol) i Miajadas (Càceres). El Grup Unió, per la seva banda, té la seu social a Reus, i representa 148 cooperatives d’arreu de l’estat espanyol i 8.200 socis productors, té una facturació de 110 milions d’euros i exporta a 34 països.

stats