MEDI AMBIENT
Camp de Tarragona 19/04/2023

I ja van 29 Premis Ones Mediterrània

Distingiran, entre d’altres, la rumba catalana, el bomber Marc Castellnou i Reporters Sense Fronteres

ARA
2 min
Un moment de la presentació dels diferents premiats d’enguany.

TarragonaEls Premis Ones Mediterrània, organitzats per Mare Terra Fundació Mediterrània, compleixen enguany 29 anys promovent el compromís amb la igualtat, el planeta i els drets humans. Tarragona serà un any més l’escenari de la gala d’entrega d’aquests guardons, conduïda pels periodistes Juan Carlos Ruiz i Paula Jansà i que tindrà lloc el divendres 16 de juny a les 19 hores al Teatre Metropol de la ciutat. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia.

La rumba catalana i la seva faceta integradora tindran un paper destacat a la gala, amb el Reconeixement Ones Mediterrània a Peret i Chacho, creadors de la rumba catalana, per la seva labor social. Per rendir-los homenatge i donar un impuls a la candidatura perquè la rumba catalana sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, pujarà a l’escenari Sabor de Gràcia amb altres rumbers convidats, com Pepe de Los Amaya. La cerimònia també comptarà amb una actuació de ball a càrrec de Jesús Blanco, bailaor, coreògraf i fundador i director del Tablao Flamenco La Herrería de Tarragona.

La 29a edició dels Premis Ones Mediterrània reconeix la trajectòria i els projectes de persones i entitats que impulsen accions positives per generar consciència del medi ambient, en defensa dels drets humans, que fomenten la cultura i la solidaritat i que incentiven el desenvolupament ecosocial des de l’activisme, la ciència i les arts.

Novetat

La novetat d’enguany és el Premi Ones del comitè espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, que, juntament amb Mare Terra, s’entregarà als agents forestals i mediambientals per la seva tasca preventiva d’incendis i la lluita contra la caça il·legal. Recollirà el guardó l’Associació Espanyola d’Agents Forestals i Mediambientals (AEAFMA).

El Premi Ones Mare Terra és per a Fernando Valladares, doctor en biologia i investigador del CSIC que està entre l’1% de científics més citats, per la seva tasca divulgativa sobre canvi climàtic i biodiversitat a través de les xarxes. El Premi Ones de la Red Internacional de Escritores por la Tierra (RIET) s’atorga a Cuerdas (2022), el curtmetratge dirigit per Estibaliz Urresola, guanyador del XXVIII Premi Forqué a Millor Curt, que explica la història d’activisme col·lectiu i ambiental d’una àvia i una coral de dones de Muskiz (País Basc).

Per la seva banda, el Premi Ones Compromís Social es queda a Tarragona, més concretament al barri tarragoní de la Floresta, perquè es lliurarà al CD La Floresta, per la seva obra social i foment dels valors esportius. El Premi Ones Mediterrani Atlàntic, atorgat per Mare Terra i el Port de Tarragona, tampoc es mou de la ciutat, però sota terra, i és que es lliurarà a la Cova Urbana de Tarragona, gestionada de manera voluntària per la SIE. El Premi Ones EFE Verde recau en Reporters Sense Fronteres, ONG internacional de defensa del periodisme lliure i veraç, que ha tingut una gran implicació en la denúncia d’agressions a periodistes mediambientals. El Premi Ones Bosque Habitado s’entregarà a Teachers For Future Spain, un moviment global que s’involucra en una forma d’educació que pretén generar ciutadania crítica i compromesa.

Per acabar, el bomber tivissà Marc Castellnou rebrà el Premi Ones Sirusa. Castellnou és inspector del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat i un gran divulgador en temes de piroecologia, meteorologia i canvi climàtic.

stats