Prehistòria
Camp de Tarragona 15/11/2023

L’Espai Mammuthus entra en la recta final

El centre d’interpretació del Jaciment del Barranc de la Boella obrirà el primer trimestre del 2024

3 min
Treballs d’instal·lació de materials arqueopaleontològics al nou centre.

La CanonjaEl centre d’interpretació del Jaciment Arqueològic del Barranc de la Boella a la Canonja, Espai Mammuthus, està finalitzant el procés de museïtzació i preveu obrir les portes en el primer trimestre del 2024. Durant aquest novembre s’ha desenvolupat una de les fases més importants del projecte: el trasllat dels materials arqueopaleontològics des de l’IPHES-CERCA fins al nou centre d’interpretació. Amb aquesta acció es culminen mesos de treball intens per part de l’equip tècnic de l’IPHESCERCA encarregat de restaurar i consolidar bona part de les peces originals que seran exposades a les sales permanents del nou centre museogràfic, situat a la finca del Mas de l’Hort de l’Abeurador de la Canonja.

L’Espai Mammuthus és un equipament museogràfic inèdit a Catalunya, destinat principalment al públic familiar i escolar i que pretén generar un pol d’atracció de turisme cultural a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Ha estat finançat per fons propis de l’Ajuntament de la Canonja, de la Diputació de Tarragona i de la Unió Europea.

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, és conscient des del primer moment de la importància que tindrà aquest equipament, tant a nivell dels mateixos arqueòlegs i professionals del sector com a nivell d’atractiu turístic. “Tenim un Ferrari entre les mans i ho haurem de donar a conèixer a la resta del món. La Canonja serà coneguda per albergar un dels museus més importants sobre la prehistòria. Per això hi hem invertit 3,5 milions d’euros, per dotar aquesta instal·lació de tota la tecnologia, ciència i coneixements necessaris per ser un dels millors centres d’interpretació”.

Un viatge a fa un milió d’anys

A través de les troballes arqueològiques i dels estudis científics que han propiciat el projecte de recerca al Jaciment del Barranc de la Boella, el visitant podrà fer un viatge a un milió d’anys enrere per conèixer i experimentar qui i com es vivia en aquest període prehistòric, alhora que efectuarà un recorregut per l’evolució humana. El nou centre interpretatiu estarà dotat de recursos museogràfics i interactius adaptats als diferents públics, combinant la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació amb recreacions, audiovisuals, exhibició de fòssils originals recuperats al jaciment i rèpliques per poder ser manipulades, així com sons i olors.

El Mammuthus serà un espai únic i singular per conèixer la prehistòria i les primeres poblacions humanes del Camp de Tarragona. Al llarg de tots aquests anys, el jaciment del Barranc de la Boella s’ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres poblacions humanes d’Europa. “Volem ser un referent de la prehistòria entre tots els equipaments museístics de l’Estat –explica el regidor de Cultura, Salvador Ferré– i un pol d’atracció turística que dinamitzi l’economia del municipi”. Pel que fa al turisme, en aquest mandat la Canonja ha incorporat una regidoria de Turisme que dirigeix la primera tinenta d’alcaldia, Lucía López, per tal d’orientar el desenvolupament del museu. “Visitar l’Espai Mammuthus serà com viure una experiència real i transportar-se a la prehistòria. Entre el públic visitant hi tenen cabuda les famílies, els escolars de diferents etapes, el públic especialitzat i qualsevol persona que vulgui gaudir i conèixer quins van ser els nostres avantpassats”, apunta López.

Antic mas rehabilitat

Aquest conjunt arqueològic s’inclou dins d’un període de la prehistòria molt poc conegut al nostre territori i també a tot Europa, fet que dona una gran importància al jaciment. Per això, l’Ajuntament de la Canonja fa una aposta clara per mantenir aquestes troballes en el seu terme municipal, amb el centre d’interpretació i tota l’actuació en la zona. “S’ha rehabilitat una masia existent amb un elevat valor patrimonial i s’ha ampliat amb una superfície total de mil metres quadrats”, explica l’arquitecte municipal, Miquel Orellana.

stats