NEWSROOM
Camp de Tarragona 18/12/2019

El poder de la llum

Marta Magrinyà
2 min
.

L’ENCESA DE l’enllumenat de Nadal em fa pensar cada any en la importància de la llum en general i, concretament, en relació als carrers de les nostres viles i ciutats. Les embelleix i les omple de caliu durant aquestes dates però, també, les fa molt més segures. En el Londres victorià escassament il·luminat per fanals de gas, Jack l’Esbudellador hi va sembrar el terror. Mai no el van enxampar. A la capital britànica, la criminalitat només va descendir exponencialment quan va millorar l’enllumenat públic, sobretot en barris com Whitechapel, i els delinqüents van perdre la protecció de les ombres.

No cal anar tan enrere. L’any 2016 un grup d’investigadors nord-americans, en col·laboració amb diferents organismes de Nova York, va fer un estudi sobre la relació entre la criminalitat i el nivell d’enllumenat en àrees urbanes. Durant sis mesos, van incorporar punts de llum mòbils en places i carrers de la gran urbs seleccionats prèviament de manera aleatòria. Als barris on van col·locar aquests llums s’hi va produir una important davallada de la criminalitat. Exactament, hi va haver una disminució de gairebé un 40% dels incidents nocturns (robatoris, assalts i assassinats) però també, en menor mesura, durant el dia, perquè la qualitat de les infraestructures urbanes també té una influència provada sobre la criminalitat. Aquests i altres estudis han demostrat que, sovint, resultaria més eficaç i econòmic invertir en un bon enllumenat que en altres mesures de seguretat.

I encara una altra dada. L’any 2000 en alguns carrers de Glasgow es va decidir canviar la llum blanca, taronja o groga dels fanals per llum de tons blaus (de suposat efecte calmant). Segons la policia, la iniciativa va generar un descens del 9% dels crims i els accidents en aquells indrets en comparació amb la resta. En altres ciutats, com Tòquio o la mexicana Aguascalientes, s’han obtingut resultats similars. L’any 2013 l’empresa de ferrocarril japonesa Central Nippon Expressway va instal·lar panells de leds de llum blava a les seves andanes i sembla que, des de llavors, els suïcidis hi han minvat un 20%. No és estrany que al nostre subsconscient li resulti tan agradable veure els carrers guarnits amb força llums de Nadal! Passe(ge)u molt bones festes!

stats