TERRA -NO SOMNIS-
Camp de tarragona 12/06/2019

Els noms de la terra (I)

Ruth Troyano Puig
2 min
Vinyes velles en coster sobre sòls de llicorella,  al Priorat.

Www.ruthtroyano.catAnomenar la terra és homenatjar-la, prestigiar-la, reconèixer-la i advertir-nos que el valor intrínsec d’una vinya privilegiada estarà sempre per sobre de la mà de qualsevol persona. La denominació d’origen qualificada (DOQ) Priorat estrena una nova classificació de vins que la situa a l’avançada a l’estat espanyol i que s’emmiralla en els grands crus de la regió de la Borgonya. Els noms de la terra és una piràmide que caracteritza la qualitat dels vins segons l’origen i l’excepcionalitat de la vinya, diferenciant la procedència de viles, paratges i finques. “Un inici il·lusionant, un recull de trossos per estudiar, lloar, preservar, lluir. Cal que aquesta realitat sigui un inici per respectar el passat i un incentiu per promoure l’ecologia social. Sòls vius aprofitant l’embranzida d’un treball lloable i rigorós”, resumeix el sommelier Josep Roca a Twitter. No estalvia elogis al pas endavant que fa la DOQ Priorat identificant 459 paratges d’escala minúscula però de dimensió tan immensa com pertorbadora als ulls de qui els veu i beu, en una denominació d’origen que, en general, s’enorgulleix del salt endavant realitzat perquè l’apropa als territoris vitivinícoles referents del vell món: França i Itàlia, bàsicament. El treball ha comptat amb l’estil i la cura de l’estudi de disseny de Xavier Bas i en el seu compte d’Instagram es pot admirar la bellesa de cada un d’aquests paratges.

A la cúspide de la piràmide hi ha el vi de gran vinya classificada DOQ Priorat, un privilegi que de moment només podrà gaudir L’Ermita, el vi icònic d’Álvaro Palacios, a Gratallops. L’anyada 2017, que sortirà al mercat a la tardor, ja inclourà aquesta distinció, que és, segons la denominació d’origen, “una mostra molt escassa de talent natural i històric; una commovedora aliança del caprici de la natura i d’una tradició salvaguardada”. La lletra petita per accedir a aquesta categoria i a les inferiors és extremadament meticulosa, però en conseqüència la genialitat i la tipicitat dels vins està més que garantida. “És el moment de respectar l’origen més concret. Anomenar el vi pel lloc d’on prové. Com més responsabilitat tenim amb el territori, més credibilitat, confiança i seriositat guanyem”, afirma Álvaro Palacios.

La DOQ Priorat es redimensiona exhibint els valors de transparència, humilitat i tradició. Mira enrere i recupera la vellesa i la singularitat de cada parcel·la, de cada mas, coma, coll, sort o solana... Seguint L’Ermita, hi haurà els vins de vinyes classificades, el vi de paratge, el vi de vila i el vi de la DOQ Priorat. 30 anys després del naixement dels closos, la nomenclatura fa un gir per obrir un temps nou en què l’autenticitat va de bracet de l’excel·lència.

stats