Camp de Tarragona 17/10/2023

Primer pas per aprofitar l'aigua de les depuradores de Reus i Valls per al reg

El Govern inicia els tràmits per a la construcció de les estacions regeneradores

2 min
Proposta de pau a la guerra entre el Baix Camp i el Priorat

TarragonaL'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha fet el primer pas per a la construcció d'una estació regeneradora d'aigua a la depuradora de Valls i està a punt de fer el mateix amb la de Reus. Aquestes estacions, llargament reivindicades, han de servir per poder reaprofitar per al reg agrícola l'aigua que ara mateix es llença després de ser tractada per les depuradores. En el cas de Valls, el dia 10 de setembre l'ACA ja va publicar l'oferta per trobar alguna empresa interessada en la redacció del projecte constructiu, per un valor de gairebé 84.000 euros. Les ofertes es poden presentar fins al dia 2 de novembre.

En el cas de Reus, segons ha pogut saber l'ARA, l'ACA té previst publicar l'oferta en el termini d'un mes. Aquesta estació és cabdal per als pagesos de la zona, ja que implicarà poder disposar de molta més aigua per als cultius. Des de fa 30 anys, l'aigua que utilitzen els reusencs (que principalment prové del riu Ebre) es tracta a la depuradora i després torna al mar. En total, cada any s'expulsen prop de 6 hectòmetres cúbics d'aigua que es desaprofiten del tot, més enllà d'alimentar algun aqüífer en el camí fins al Mediterrani. La nova estació, que suposa una inversió de 8 milions d'euros, permetrà millorar la qualitat d'aquesta aigua i que sigui apta per regar. Aquesta era una reclamació dels pagesos i també dels grups ecologistes com el GEPEC, que confien que la nova estació ajudi a augmentar la protecció del riu Siurana.

Perquè aquest nou cicle sigui possible, a més d'impulsar la construcció de la nova estació, el departament d'Acció Climàtica i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) estan analitzant quin podria ser el traçat de la canonada d'impulsió. Paral·lelament, també busquen el millor emplaçament per construir-hi una gran bassa, on s'haurà d'emmagatzemar aquesta aigua perquè després pugui ser usada per al reg agrícola.

546 depuradores

A tot Catalunya hi ha 546 depuradores i només 24 poden assumir aquesta regeneració. L’ACA té el compromís d’arribar a 40 estacions de regeneració en cinc anys, començant per les de Valls i Reus. A més, segons el programa d'actuacions 2022-2027, també s'està treballant per incrementar la producció d'aigua regenerada allà on ja hi ha estacions. És el que s'ha fet amb la del Llobregat, que ha permès que el tram final del riu tingui més aigua, i la de Blanes, que està aportant aigua regenerada per al cabal ecològic del riu Tordera i per a la recàrrega superficial de l’aqüífer. Juntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el departament d'Acció Climàtica, l'ACA també està impulsant un altre projecte que ha de permetre captar l'aigua regenerada de la depuradora Riu Sec de Sabadell per destinar-la a usos municipals, recreatius i industrials a Sant Cugat, Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona.

stats