Tribunals
Camp de Tarragona 29/06/2023

Com pot afectar al cas Inipro que l'Ajuntament de Tarragona s'hagi retirat de la causa?

El canvi difícilment serà determinant per decidir entre la condemna o l'absolució, però pot influir en el judici

3 min
El jutge manté Ballesteros com a imputat pel cas Inipro

TarragonaLa retirada de l'Ajuntament de Tarragona del cas Inipro, ordenada a partir d'un decret signat aquest dimarts pel nou alcalde socialista, Rubén Viñuales, té unes connotacions polítiques que partits com ERC i la CUP ja han posat sobre la taula però, a més, pot influir d'alguna manera en el desenvolupament del judici. En aquesta causa, l'Audiència de Tarragona ha de determinar si amb l'excusa de fomentar l'associacionisme entre els immigrants l'ajuntament socialista va contractar, l'any 2010, l'empresa Iniciatives i Programes S.L. (Inipro) per promoure en realitat la figura de l'alcalde d'aleshores, Josep Fèlix Ballesteros. La investigació i el judici seguiran endavant, perquè tant la Fiscalia com la CUP es mantenen a la causa, però l'acusació particular que exercia l'ajuntament n'ha quedat fora un any després d'haver estat inclosa.

L'Ajuntament de Tarragona, liderat per l'alcalde republicà Pau Ricomà, va anunciar que es presentaria a la causa l'abril del 2022, després que el jutjat d'instrucció 1 de Tarragona tanqués la primera fase i dictés l'obertura del juidici oral mantenint les acusacions per a nou persones, entre elles, l'anterior batlle, Josep Fèlix Ballesteros. En aquest punt, la causa passava a mans de l'Audiència de Tarragona, que és qui haurà de jutjar el cas.

"És molt complicat que aquest canvi faci variar la decisió del jutge entre una absolució o una condemna", valora Ramon Maria Sans, advocat penalista tarragoní, ja que "el ministeri fiscal i la CUP continuen endavant" amb la causa. A més, les tres acusacions imputen els mateixos delictes als investigats. Tot i això, reconeix que hi poden haver "algunes situacions que sí que poden fer variar el resultat" i posa l'exemple d'un possible acord de conformitat. "Si s'arriba a un pacte entre els acusats i Fiscalia i tu t'has retirat de la causa, ja no pots seguir endavant", adverteix. L'advocat de Ballesteros, David Rocamora, en canvi, diu que això "segur que no passarà, perquè Ballesteros no acceptarà cap responsabilitat". Un altre escenari que, segons Sans, també podria afectar seria "si a mig judici el fiscal decideix retirar algun dels càrrecs" encara que no sembli un escenari gaire probable. "Si ja t'has retirat, ja no els podrien condemnar per aquell delicte", diu Sans.

L'advocat que representa la CUP, Carles Perdiguero, adverteix que la retirada de l'Ajuntament sí que pot influir, ja que "encara queda molt recorregut en aquest judici". Segons Perdiguero, la "lògica diu que el perjudicat [l'Ajuntament] ha d'estar representat, per demanar que se'l compensi" pel mal que ha patit.

Argumentari

Un altre punt important on pot influir la retirada d'una de les parts és en l'argumentari de l'acusació. A més, en aquest cas concret, l'acusació que exercia l'Ajuntament de Tarragona era l'única que apuntava a una relació entre els contractes laborals que feia Inipro i la celebració d'eleccions. Segons el contracte que havien signat les dues parts, Inipro tenia un pressupost per oferir uns serveis a l'Ajuntament durant un any i no es podia prorrogar. Malgrat això, en pocs mesos es van esgotar els diners acordats i Inipro va anar presentant factures en diferents períodes que l'Ajuntament anava pagant. L'escrit d'acusació de l'ajuntament detalla com l'empresa contractava en intervals que coincideixen plenament en el període electoral: treballadors que van ser contractats el setembre de 2010 van ser acomiadats el maig de 2011 (després de les eleccions municipals) i després van tornar a ser contractats el setembre de 2011 (just abans de les eleccions generals) per tornar a ser acomiadats a finals de 2012 (després de les eleccions catalanes, que van ser a l'octubre). D'aquesta manera, segons l'argumentari de l'acusació que exercia l'Ajuntament, quedaria provat que Inipro contractava (amb diners públics) els treballadors per promoure el PSC, a qui s'acusa de ser responsable a títol lucratiu en aquesta causa. Tota aquesta argumentació ja no s'exposarà durant el judici i això també pot tenir alguna influència. Rocamora, en aquest punt, també diu que el canvi "no té gaire transcendència", ja que l'argumentari de la defensa és anterior i ja responia a aquesta acusació. Per contra, l'advocat que representa la CUP creu que es pot trobar "amb dificultats per presentar una prova que havia proposat algú que ja no existeix".

Un altre fet que pot influir en el judici és que, en el seu escrit d'acusació, l'advocat de l'ajuntament cridava a declarar més testimonis, entre ells, "el legal representant del PSC", és a dir, el seu secretari general, Salvador Illa. També era l'únic dels advocats que demana al Partit dels Socialistes que aclareixi si les persones contractades per Inipro eren militants del partit. Pel que fa a les penes, és difícil que hi hagi gaire diferència, ja que la Fiscalia demana menys anys de presó, però l'advocat de la CUP i el de l'Ajuntament demanen condemnes molt similars.

En el moment d'anunciar que es retirava de la causa, l'alcalde Viñuales argumentava també que l'ajuntament "no es pot permetre gastar diners públics". Malgrat tot, pot ser just al revés, ja que, si es condemna els acusats i se'ls obliga a pagar les costes del procés, haurien d'abonar a l'ajuntament tot el que ha destinat a aquesta causa. Ara que s'ha retirat, ja no podrà reclamar.

stats