Inipro
Camp de Tarragona 27/06/2023

Tarragona es retirarà del cas Inipro per la via del decret

Un dels testimonis clau del cas, Cecilia Mangini, gestionarà els serveis socials del nou govern

4 min
Dos agents de la Guàrdia Civil custodiant la seu de l'Àrea d'Economia i Gestió Interna de l'Ajuntament de Viladecans en l'escorcoll per una peça separada del cas Inipro / ACN

TarragonaEl nou alcalde de Tarragona, el socialista Rubén Viñuales, ja prepara el decret per ordenar que l'Ajuntament es retiri del cas Inipro, una causa on es va personar l'any 2020 com a part perjudicada per decisió de l'anterior alcalde, el republicà Pau Ricomà. Aquest cas investiga si l'Ajuntament va contractar, l'any 2010, l'empresa Iniciatives i Programes S.L. (Inipro) per promoure la figura de l'alcalde d'aleshores, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, des de les xarxes socials. Sobre el paper, la contractació d'aquesta empresa havia de ser per impulsar l'associacionisme entre els immigrants, però tots aquells diners, 276.121 euros, es van destinar, segons la Fiscalia Provincial de Tarragona, a contractar treballadors perquè milloressin la popularitat de l'alcalde del PSC.

En aquesta causa, que es va destapar a partir d'una denúncia de la CUP, la Fiscalia demana presó per a nou persones, a qui acusa d'haver comès delictes de frau, prevaricació, malversació i falsedat en document oficial. Entre els acusats hi ha el mateix Ballesteros, per a qui el ministeri fiscal demana cinc anys i vuit mesos de presó. També hi figuren el director gerent de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) de l'època, Antonio Muñoz, així com Gustavo Cuadrado, aleshores cap de gabinet de l'alcalde, o Begoña Floriá, que era tinenta d'alcaldia d'aquell govern, entre d'altres. El PSC, per la seva banda, ja va haver de pagar una fiança de 276.157 euros per la seva responsabilitat a títol lucratiu, ja que es va beneficiar de la trama.

Però en aquesta causa hi ha un altre nom propi molt important: el de Cecilia Mangini. En un principi, el jutjat d'instrucció que va començar a investigar el cas va imputar aquesta treballadora de l'empresa Inipro però, després, l'Audiència de Tarragona ho va desestimar. Això sí, la considera "responsable a títol lucratiu", ja que va cobrar uns diners d'una activitat il·lícita. Pel fet de ser testimoni i no imputada, Mangini estarà obligada a dir la veritat el dia del judici. El seu testimoni, a més, serà clau perquè Mangini era una treballadora tan diligent que fins i tot enviava correus electrònics detallant totes les tasques que des d'Inipro feien a favor de l'alcalde Ballesteros. Tots aquests correus estan en mans del jutge. En el nou govern de Rubén Viñuales, Mangini és la regidora que gestionarà l'IMSST, l'àrea d'on, precisament, van desaparèixer 276.121 euros per promoure la figura de Ballesteros, sempre segons l'acusació.

L'any 2010 Mangini era la treballadora d'una empresa privada subcontractada per l'Ajuntament de Tarragona que, en principi, no tenia per què estar vinculada al PSC. Malgrat tot, a les diligències prèvies la Fiscalia ja advertia que els treballadors d'aquesta empresa havien estat contractats "perquè tenien afinitat i fins i tot vinculació amb el PSC". De fet, assegura que es van contractar per ordre de Muñoz i Cuadrado, dues persones vinculades a l'Ajuntament i al PSC però que, en principi, no haurien de tenir cap relació amb l'empresa Inipro.

Els correus comprometedors

Una de les proves més importants amb què compta la Fiscalia són els correus electrònics de les persones que suposadament formaven part de la trama i, especialment, els de Mangini. En un d'ells, amb data del 12 de setembre del 2011, l'aleshores treballadora d'Inipro detallava les tasques que ella i els seus companys havien fet durant aquell matí, com "estudiar la identitat dels amics de l'alcalde i afegir-los a grups" o "crear comptes de YouTube i Flickr de l'alcalde". En un altre correu, aquest amb data del 27 de setembre, i també recollit a la denúncia, fins i tot s'oferia per anar un cop a la setmana al barri de Bonavista per mobilitzar i "treballar" la gent del barri, però el mateix Cuadrado, la persona de confiança de l'alcalde, l'advertia en un correu de resposta: "Compte, Cecilia! El teu treball no és aquest. Exposar-te al públic és perillós". De fet, un dels arguments de la defensa és que hi havia un col·lectiu que es deia Ciberactivistes Ballesteros que es dedicaven a promoure la figura de l'alcalde però com a voluntaris i no pagats indirectament amb diners del mateix Ajuntament. Fonts de la defensa també diuen que hi ha fins a cinc treballadors que confirmen que els acusats sí que van fer la feina per la qual havien estat contractats, però que el jutge no els va voler prendre declaració. Consultats per aquest diari, ni Mangini ni el govern municipal no han volgut fer declaracions.

El nou govern de l'Ajuntament de Tarragona amb la regidora Cecilia Mangini al fons, amb jaqueta blanca

La CUP de Tarragona, que també està personada a la causa, considera que el fet que Mangini ocupi la regidoria de serveis socials sembla "una provocació" del PSC "que mostra una manera de fer que, lluny de desaparèixer, ens recorda que som davant del mateix PSC de sempre, a part de posar de manifest quina poca consideració tenen dels serveis socials". Els cupaires també adverteixen que no s'entendria que l'Ajuntament es retirés ara de la causa amb l'argument que ja s'està investigant per les denúncies de les altres parts i posa com a exemple el cas Bershka –en el qual l'Ajuntament no es va retirar– i alerta sobre el futur en la causa per l'explosió de la química el 2020: "¿També es retiraran de la causa contra Iqoxe?", pregunta.

Aquest dilluns, després de la publicació d'aquest article, la CUP ha emès un comunicat on l'ex-regidora tarragonina Laia Estrada denuncia que "és una vergonya que Viñuales vulgui executar aquesta acció via decretàs" i lamenta que el fet que no es discuteixi a ple “és una mostra de covardia perquè volen evitar el debat polític i públic que deriva d’aquesta decisió que clarament recorda que malgrat hagin canviat les cares, som davant del PSC fosc de sempre”.

El judici pel cas Inipro, que podria tenir ramificacions en altres ajuntaments socialistes, es podria celebrar d'aquí sis mesos.

Un concurs "arreglat"

La Fiscalia també denuncia que el concurs públic a partir del qual l'Ajuntament de Tarragona va acabar adjudicant els serveis que en teoria eren per ajudar els immigrants ja es va fer de manera irregular. De fet, a les diligències parla d'un concurs "arreglat". A partir de diferents comunicacions entre els acusats que s'han intervingut, la Fiscalia determina "la seva evident intenció de defraudar la legalitat per arreglar un concurs públic". En aquell concurs s'hi van presentar dues empreses més, a part d'Inipro, "amb el propòsit de dotar el frau d'aparença de legalitat". Els responsables d'aquelles empreses, que eren Gallet Consultors i Associats i Itinere Serveis Educatius, "coneixien el pla amb anterioritat" i tenien "vinculació amb Inipro" a través del Grup Empresarial IP, segons la Fiscalia.

stats