Societat 04/05/2016

El cas de corrupció Inipro s'escampa als ajuntaments socialistes de Viladecans i Palau-solità

La Guàrdia Civil fa onze escorcolls i arresta el primer tinent d'alcalde de Viladecans, l'excap de gabinet de l'alcade de Tarragona i dos empresaris

Enric Borràs/dani Revenga
3 min
Dos agents de la Guàrdia Civil custodiant la seu de l'Àrea d'Economia i Gestió Interna de l'Ajuntament de Viladecans en l'escorcoll per una peça separada del cas Inipro

Barcelona/TarragonaLa Guàrdia Civil de Tarragona està escorcollant onze entitats públiques, mercantils, despatxos professionals i domicilis de les demarcacions de Barcelona i Tarragona en l'operació Amfiteatre, una peça separada del cas de presumpta corrupció Inipro. El cas va començar a Tarragona però ara ja s'investiga una possible trama corrupta que afectaria el PSC. De moment, hi ha quatre persones detingudes: el primer tinent d'alcalde de Viladecans, Joaquín Guerrero; l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, Gustavo Cuadrado -que ja ha estat posat en llibertat amb càrrecs-; i dos empresaris: Ricard Campàs, un dels administradors d'Inipro, i Enrique Miró.

Els escorcolls s'estan fent als ajuntaments de Tarragona, Viladecans, Palau-solità i Plegamans; dos mercantils de Barcelona i Viladecans, un despatx professional a Viladecans i un altre a Reus, i els domicilis dels quatre detinguts. Indiquen que el cas, que va començar arran dels 276.120 euros que l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona va pagar a l’empresa Inipro mitjançant un contracte que s’hauria pogut adjudicar i prorrogar de manera irregular, s'ha escampat a més ajuntaments del PSC.

El jutge de Tarragona Joaquín Elías Gadea investiga en aquest cas els delictes de tràfic d’influències, suborn, malversació de diners públics i alteració de preus en subhastes públiques. La regidora de la CUP a Tarragona que va denunciar el cas el 2013, Laia Estrada, ha explicat que quan van fer la denúncia ja van avisar que hi havia indicis que indicaven que s'havia fet servir el mateix mecanisme amb altres ajuntaments socialistes.

El digital Crític ja va avançar que el grup empresarial Iniciatives i Programes (on hi ha Inipro, Educare XXI i Itínere Serveis Educatius) s'hauria emportat contractes públics de força consistoris socialistes. De fet, des del 2007 un 93% dels diners públics que va cobrar venien d'ajuntaments del PSC, segons Crític, i aquestes adjudicacions públiques haurien estat la principal font de creixement de l'empresa en els darrers anys. 48 dels 51 milions d'euros d'administracions públiques que va cobrar el grup durant aquest període corresponien a ajuntaments socialistes, la resta a ajuntaments d'altres colors polítics com CiU a Sant Cugat o Badalona en l'època del PP.

Aquest no és el primer cas que involucra el PSC amb el grup Iniciatives i Programes. El 1999, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va investigar si la societat permetia el finançament il·legal del PSC arran d'una denúncia contra l'exalcalde de Sant Boi Xavier Vila Blanche. Es va investigar un contracte amb Iniciatives i Programes SL (Inipro), relacionada amb dirigents socialistes, per fer un estudi sobre la població magribina pagat amb diners públics. També es van obrir comissions d'investigació en poblacions com Viladecans i l'Hospitalet, que havien contractat Inipro, però van resoldre que no hi havia res irregular. El procés judicial es va arxivar.

Modus operandi

La peça judicial que investiga els ajuntaments de Viladecans i Palau-solità és sota secret de sumari, però els investigadors sospiten que hi podria haver situacions semblants a la de Tarragona. En el cas de Tarragona es van fer una sèrie de contractes dubtosos amb l'empresa perquè fomentés l'associacionisme entre immigrants. L'empresa va triar un procediment negociat sense publicitat, una figura legal en què una administració convida tres empreses perquè competeixin en un concurs públic i seleccionen la que ofereix les millors condicions.

Tot i que les empreses sempre les triaven els tècnics, el jutge explica que aquella vegada va ser el gerent qui va prendre la decisió. I Muñoz va escollir Iniciatives i Programes SL (Inipro), Itínere Serveis Educatius i Gallet Consultors Associats. Els noms de les dues primeres empreses s’assemblen, amb raó: el jutge diu que són del mateix grup empresarial, cosa que vulnera la normativa i l’hauria afavorit. Però a més, la gestoria que duia la tercera empresa, Gallet Consultors, també era del grup d’Inipro. I Gallet es dedicava a fer informes i a la formació, no a fomentar l’associacionisme ni a treballar amb immigrants.

De fet, el jutge ja va prendre declaració arran d'aquest cas a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i a deu investigats més, inclosos el gerent i la presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en el moment dels fets, Antonio Muñoz i Teresa Victòria Pelegrín, respectivament. Malgrat tot això la portaveu de l'equip de govern, Begoña Floría, ha declarat avui: "Estem convençuts que hi ha hagut irregularitats a nivell administratiu, però no d'ordre penal". Floría manté que la detenció de Gustavo Cuadrado "és una sorpresa", però assegura que tenen "el màxim respecte per les decisions del jutge per esclarir aquest afer", i col·laboraran en les investigacions "en tot el que faci falta".

stats