SOCIETAT
Camp de Tarragona 22/01/2020

¿Com vivien els primers treballadors de la central nuclear de Vandellòs I?

El Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet ha obert les portes a l’Hospitalet de l’Infant

J.s.
3 min
Aquest Nadal passat es van organitzar visites guiades a l’espai museístic.

Vandellòs I L’hospitalet Inf.L’Hospitalet de l’Infant disposa d’un nou equipament cultural, el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, que inclou la recreació exacta d’una aula original de l’Escola Àster del Poblat d’Hifrensa (acrònim d’Hispano Francesa de Energía Nuclear), on van residir els primers treballadors de la central nuclear Vandellòs I i les seves famílies, i un espai museístic sobre el Poblat i sobre el cèlebre arquitecte racionalista que l’any 1967 va rebre l’encàrrec de fer-lo realitat, Antonio Bonet Castellana. Tant el Poblat com l’escola del Poblat estan declarats bé cultural d’interès local (BCIL) i estan en procés de catalogació com a bé cultural d’interès nacional (BCIN).

Per poder obrir aquest petit museu s’han hagut de rehabilitar dues aules de l’Escola Àster. Aquests treballs han consistit en recuperar la funcionalitat de dos mòduls aula de l’escola, del punt d’aigua, dels armaris, del pati exterior amb el petit hort vinculat a l’aula, de la fusteria i dels acabats. L’objectiu era recuperar els materials originals i eliminar-ne les pintures i afegits. Amb aquesta filosofia també s’ha reconstruït el sistema de ventilació i la ceràmica vidrada de la coberta piramidal, que és el tret característic de l’Escola Àster del Poblat d’Hifrensa. D’aquesta manera, torna a brillar la coberta, fins ara tapada per una pintura asfàltica.

Col·laboració amb la URV

El projecte de rehabilitació de les dues aules ha tingut un cost d’uns 48.000 euros i s’ha complementat amb el projecte de petit museu, pel qual s’ha destinat un dels mòduls a recrear una aula tal com era originalment, i l’altre a fer les funcions d’aula didàctica per donar a conèixer l’obra d’Antonio Bonet Castellana. L’Ajuntament va encarregar a la Fundació URV el disseny, comissariat i producció d’una exposició permanent per a aquest espai didàctic, on hi ha panells expositius de l’arquitecte Antonio Bonet Castellana, de la central nuclear Vandellòs I i del Poblat d’Hifrensa; panells amb fotografies de l’escola amb alumnes; una maqueta de conjunt del Poblat, jocs didàctics per als infants i una zona d’estar.

D’aquesta tasca de museïtzació, que ha costat uns 13.000 euros, se n’han ocupat Guillermo Zuaznábar, de l’Escola d’Arquitectura de la URV; l’arquitecte responsable del projecte, Juan Fernando Ródenas, i l’arquitecte Carlos Gonzalvo. El seu pla de treball va incloure una fase de diagnosi, de treballs de camp amb anàlisi fotogràfica i documental de diferents arxius històrics. Amb l’obertura a mitjan desembre del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, l’Ajuntament ha volgut destacar l’obra d’aquest arquitecte de renom al municipi i oferir un punt d’acollida a les persones que participen en les visites guiades a aquest recurs patrimonial, que organitza la regidoria de Cultura des de l’any 2016.

“Necessitàvem un centre de recepció, un lloc per explicar l’obra de Bonet Castellana a l’Hospitalet de l’Infant, la importància i el context, i alhora volíem donar suport a la feina de la Generalitat de Catalunya per declarar bé cultural aquest conjunt arquitectònic”, va apuntar la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz, durant l’acte d’inauguració. Aquest Nadal passat es van organitzar unes visites guiades dirigides al públic en general i una gimcana familiar al Poblat d’Hifrensa.

Un Poblat on es podia fer de tot

El conjunt arquitectònic del Poblat d’Hifrensa disposava d’escola, biblioteca, club social, residència per a empleats solters, zona esportiva i la infraestructura necessària per proveir 280 habitatges d’aigua potable, electricitat i gas. El conjunt està connectat amb passos per a vianants i bicicletes, amb places públiques.

La intenció del client que va encarregar construir-lo era crear un àmbit urbà perquè els treballadors i les seves famílies poguessin fer una vida individual, familiar i col·lectiva completa.

stats