Cultura
Camp de Tarragona 21/02/2024

Recuperant de l’oblit una pionera de l’aviació

Un curt documental de dansa recorda Dolors Vives

2 min
Una de les protagonistes del documental

VallsLa vallenca Dolors Vives Rodon és la segona dona que va aconseguir el títol de pilot d’aviació a Catalunya. Eren els anys 30 i la seva figura ha quedat una mica oblidada, malgrat que el 2022 va ser nomenada filla il·lustre de la capital de l’Alt Camp. “Vaig descobrir la seva figura fa dos anys en l’exposició que es va fer sobre Maria Murtra i Dolors Vives al vestíbul del Teatre Principal durant les Decennals 2021+1, i vaig tenir la idea de recuperar la seva figura amb un curtmetrage documental de dansa. Era una figura desconeguda i no se’n sabia gairebé res”, explica la codirectora de Dolors, Marta Arjona.

Llavors va començar una estreta col·laboració amb la historiadora vallenca Aïda Sánchez, que havia dedicat el seu treball de final de grau a l’aviadora i també havia coordinat l’exposició del Teatre Principal. Arjona admet que ha estat un procés llarg per la documentació i la cura i el respecte en el tractament de la figura de la Dolors, que va morir el 2005 amb 98 anys. La coneixia molta gent, i el 1995 va rebre un homenatge de la seva ciutat.

Precisament Aïda Sánchez és el fil conductor del documental, i també una de les tres protagonistes, juntament amb la Dolors adulta i la Dolors nena, interpretades per Raquel Rodríguez i Òria Serra. El rodatges s’ha desenvolupat a la Galeria dels Vallencs Il·lustres de l’Ajuntament de Valls; al carrer de la Cort, on hi ha un grafiti dedicat a l’aviadora, i a la natura. “Aquest espai és imprescindible per entendre com la Dolors acaba sent una pionera de l’aviació. Els seus pares li van donar una educació molt avançada per a l’època. Sortien de nit pel Bosc de Valls, on passava els estius, perquè es convertís en una noia valenta”, explica la codirectora del treball. Arjona, que ha codirigit el documental amb la seva mare, Maite Blasco, considera que entre els seus dos treballs Dolors i En(re)cordar hi ha punts de contacte tot i la temàtica diferent. “Són històries de memòria, amb dones com a protagonistes i amb el documental de dansa com a format”, diu.

La preestrena del nou curtmetrage documental de dansa de DansPXL serà el dissabte 2 de març, a les vuit del vespre, als Cinemes JCA de Valls. DansPXL és una productora audiovisual i fotogràfica especialitzada en dansa i arts escèniques que va néixer l’any 2015 de la voluntat d’unir dues passions, el món audiovisual i l’escènic, en concret el de la dansa.

stats