TERRA
Camp de Tarragona 18/01/2023

Renéixer genuïnament

El celler Rendé Masdeu, tres anys després que el Francolí s'ho endugués gairebé tot

RUTH TROYANO PUIG
2 min
El Vi de Fang, cupatge de garrut i sirà, és el més icònic del celler.

Www.ruthtroyano.cat“Més que aprendre, ens va sorprendre tota la gent que ens va ajudar a tirar endavant. Sol no te’n surts. Però també és cert que hem après a ser més comprensius i a donar importància a coses a les quals abans no n’hi donàvem. Vam perdre el celler, però sortosament cap vida. I això és el que valorem”. És el record encara emocionat de la sommelier Mariona Rendé, copropietària del celler Rendé Masdeu, que la riuada de l’any 2019 va arrasar a l’Espluga de Francolí. Tres anys després i a les portes del 30è aniversari del projecte enològic, enfilen el futur amb energies renovades, especialment per la voluntat dels fills de sumar-s’hi. “Vam perdre 60.000 ampolles i en vam recuperar encara no un 10% entre el fang, però el fet de rescatar-les amb l’ajuda de moltes mans i de tenir la ment ocupada durant 10 dies ens va il·lusionar i ens va salvar”, reconeix. “El món de la pagesia està a l’ull de l’huracà, i ara més que mai amb l’emergència climàtica. Quan rebem visites els expliquem que vivim del cep, que el transformem en vi per donar plaer”, advertirà.

A Rendé Masdeu cultiven 15 hectàrees de vinya en ecològic des del 2010 i són conscients que el clima a la DO Conca de Barberà és més extrem i els dona una treva. “Vam acabar de veremar a finals d’octubre. Tenim varietats com el trepat de cicle més llarg i hi ha un contrast tèrmic interessant entre dia i nit durant tot el procés de maduració del raïm. Busquem vinyes d’altura; recentment n’hem adquirit dues a Vallclara i a Vimbodí per fer vins de guarda i de gamma més alta”, avança Mariona Rendé. En paral·lel, exploren una visió més contemporània del vi que els donen els fills, Arnau i Jordi Roig, enginyer agrònom i viticultor, respectivament. “El vi Genuïna neix d’un projecte seu, d’una microvinificació mesclant garnatxa blanca i trepat, elaborat com a blanc de noirs. És gastronòmic, està fermentat i criat en bocois de roure francès i acàcia. És elegant, especiat i interessant –dirà Mariona Rendé–. És el més singular del nostre celler, acompanyant els parcel·laris, els joves i els escumosos”.

“La nostra missió és que ningú no marxi de la Conca de Barberà sense conèixer el trepat. Aquesta va ser la meva lluita com a presidenta de la denominació d’origen. Era una varietat que els avis menystenien perquè era vigorosa i aleshores volien cobrar el quilo. Li hem donat el tomb”, afirma Rendé. “No totes les DO poden presumir d’una varietat autòctona, que està molt ben considerada i que ens agrada dir que és elegant i subtil, estil borgonya. Avui el client també demana aquest perfil de vi més lleuger i els importadors el trien per la seva tipicitat i diferenciació”, conclou.

stats