Educació

La Seguretat Social reclama a l'Institut de l'Ebre 8.876 euros per les pràctiques irregulars

El centre "emmascarava una relació laboral amb els alumnes" en comptes de formar-los en empreses

2 min
La façana de l'IES Ebre, el més gran del sud de Catalunya, a Tortosa.

TarragonaLa inspecció de Treball que es va fer a l'Institut de l'Ebre al febrer ha confirmat tot l'entramat irregular que el centre havia creat a través d'una empresa privada i que afecta les pràctiques formatives dels alumnes. Tal com va avançar el diari ARA, els estudiants feien treballs de manteniment dins el mateix Institut de l'Ebre, però cobraven el sou a través de l'empresa Ebresoft com si estiguessin fent les pràctiques en aquesta companyia, que ni tan sols coneixien. Per totes aquestes irregularitats, aquest organisme reclama a l'institut que pagui 8.876 euros a la Seguretat Social, segons han informat a través d'un comunicat els sindicats CGT i la Intersindical. Aquests diners corresponen a les quotes que l'institut hauria d'haver pagat a la Seguretat Social per tenir els alumnes treballant al centre.

Després d'entrevistar-se amb els alumnes, amb la direcció del centre i amb la de l'empresa Ebresoft, Inspecció de Treball confirma que les tasques que els alumnes desenvolupaven a l'institut "són pròpies d'una relació laboral", perquè la finalitat era "encarregar-se del manteniment de tot l'apartat informàtic del centre educatiu". Els alumnes cobraven a través de xecs nominatius o transferències emeses per l'institut i Ebresoft. Era aquesta empresa, la que cobrava diners de l'institut per encarregar-se, en teoria, del manteniment informàtic del centre. "S'ha emmascarat una relació laboral ordinària per part dels alumnes amb l'Institut de l'Ebre sota la celebració de convenis d'unes pràctiques amb una empresa externa, que mai es van produir", afirma Inspecció de Treball.

L'acta, a la qual ha tingut accés l'ARA, també recorda que, segons la normativa, "la direcció del centre ha de vetllar pel correcte desenvolupament de la formació en les empreses" i que, en cap cas, aquestes pràctiques es poden fer dins el mateix centre. "Es constata que els convenis no són vàlids", diu l'acta, que també denuncia que els alumnes "mai van anar a l'empresa [Ebresoft], ni coneixen el tutor de l'empresa, ni han rebut cap instrucció, directriu o seguiment seu". La CGT i la Intersindical també denuncien que si els alumnes no estaven donats d'alta a la Seguretat Social, tampoc estaven protegits en cas d'accident laboral.

La direcció continua al càrrec

Els dos sindicats demanen la destitució de l'equip directiu de l'institut des que l'ARA va fer pública la informació, al febrer. Aquest diari va contactar amb el director del centre, Armand Pons, abans de publicar l'article i aquest va negar que es pagués als alumnes amb xecs, tot i que sí que va reconèixer que alguns d'ells feien pràctiques al centre. Des d'aleshores, no ha fet més declaracions.

Totes aquestes pràctiques s'han denunciat també al departament d'Educació, que està investigant el cas a partir d'una denúncia d'una persona anònima i d'un professor del mateix centre. El departament va obrir un expedient informatiu i després de tenir tota la informació va decidir al març encarregar una "auditoria detallada" i, segons les seves conclusions, no es descarten "mesures disciplinàries". Mentrestant, la direcció del centre continua al càrrec i el professor que va denunciar està de baixa laboral.

stats