Educació

Educació auditarà l'Institut de l'Ebre i no descarta mesures disciplinàries

Inspecció de serveis investigarà la presumpta trama de contractes irregulars de pràctiques

2 min
La façana de l'IES Ebre, el més gran del sud de Catalunya, a Tortosa.

TarragonaEl departament d'Educació ha encarregat una "auditoria detallada" dels comptes de l'Institut de l'Ebre de Tortosa a la intervenció general, arran del cas de presumptes irregularitats en els contractes de pràctiques avançades per l'ARA. Un cop tancat l'expedient informatiu que han elaborat els serveis territorials d'Educació a l'Ebre, els serveis centrals de la conselleria han decidit ampliar la investigació dels fets amb dues vies. En primer lloc, han encarregat a la intervenció general la realització d'una auditoria i, en segon lloc, han elevat a la inspecció de serveis una informació reservada, la qual podria acabar amb l'aplicació de mesures disciplinàries segons el resultat de la investigació.

Segons denunciaven dos testimonis protegits, que asseguren conèixer l'actuació irregular de l'institut, la direcció signava convenis de pràctiques amb empreses del territori, però els alumnes, en realitat, treballaven per al mateix centre. No només no hi havia cap persona de l'empresa que els acompanyés durant les pràctiques, tal com fixa la normativa, sinó que els alumnes no trepitjaven mai l'empresa per la qual estaven contractats ni havien parlat mai amb ningú d'aquella companyia. A finals de mes, els alumnes en pràctiques cobraven un sou de l'empresa on, en teoria, estaven treballant. L'empresa, després de pagar-li el sou a un estudiant en pràctiques que no coneixia, li passava una factura al centre sota l'epígraf “Manteniment” i així recuperava els diners del sou de l'alumne. 

Els denunciants expliquen que darrere d'aquest entramat hi podria haver contractes irregulars, explotació laboral i també frau a la Seguretat Social, entre altres delictes. Arran de les denúncies a Inspecció de Treball, la Bústia Ètica de la Generalitat i l'Oficina Antifrau, la primera de les quals és del 8 d'octubre, els serveis territorials d'Educació a l'Ebre van demanar a l'institut "el cessament de les pràctiques de qualsevol alumne en el mateix centre, recordant-los la normativa aplicable", i el departament va obrir un expedient informatiu. A partir d'aquesta actuació s'ha recopilat tota la informació possible i la conselleria ha optat per continuar indagant les presumptes irregularitats del centre.

Aquests fets també els investiga la Seguretat Social i, segons expliquen fonts pròximes al cas a l'ACN, alguns dels afectats han rebut notificacions sobre canvis fets en la seva relació laboral amb l'IES de l'Ebre. Les comunicacions apunten que se'ls han donat de baixa els períodes de pràctiques per fer "les corresponents altes ordinàries" com a treballadors per compte d'altri per al centre escolar. Aquesta situació podria contradir l'exercici d'autonomia dels centres públics en matèria de gestió econòmica, ja que la llei assenyala que "no es pot destinar ingressos a obligacions derivades de compromisos de caràcter laboral que la direcció del centre no pot autoritzar".

A més, almenys una de les empreses que tenien contractes amb l'Institut de l'Ebre també li venia material al centre, però a un preu totalment sobredimensionat. Segons les factures a què va tenir accés l'ARA, el 30 d'abril de l'any passat l'institut va pagar una factura de 1.185 euros a una empresa informàtica de Tortosa per la cessió d'una impressora Flashforge Adventurer 3D, que a preu de mercat es pot comprar per 399 euros. El novembre del 2022 l'institut ja havia pagat a la mateixa empresa un preu excessiu per la cessió durant sis mesos de dos ordinadors portàtils. En aquella ocasió, els dos aparells, de la marca MSI Modern, es van llogar per un cost de 2.415 euros, però un ordinador d'aquest tipus es pot comprar per només 810 euros.

stats