Educació

L'Institut de l'Ebre comprava material informàtic el triple de car

Educació està investigant el centre per convenis irregulars amb els estudiants de pràctiques

4 min
L'Institut de l'Ebre, a Tortosa.

TarragonaAlmenys una de les empreses que participaven en la trama dels convenis de pràctiques irregulars amb l'Institut de l'Ebre, a Tortosa, també li venia material al centre, però a un preu totalment sobredimensionat. Segons les factures a què ha tingut accés l'ARA, el 30 d'abril de l'any passat l'institut va pagar una factura de 1.185 euros a una empresa informàtica de Tortosa per la cessió d'una impressora Flashforge Adventurer 3D que, a preu de mercat, es pot comprar per 399 euros. El novembre del 2022 l'institut ja havia pagat a la mateixa empresa un preu excessiu per la cessió durant sis mesos de dos ordinadors portàtils. En aquella ocasió, els dos aparells, de la marca MSI Modern, es van llogar per un cost de 2.415 euros, però un ordinador d'aquest tipus es pot comprar per només 810 euros. El diari ha intentat sense èxit posar-se en contacte amb l'empresa.

En tots dos casos, a la factura s'especifica que la cessió és per desenvolupar "el projecte d'innovació Desenvolupament Tècnic i Metodològic per a la pràctica en la indústria 4.0 E IOT". Aquest projecte és una iniciativa europea dins dels fons Next Generation, que donen copioses subvencions a empreses i centres de formació professional perquè es modernitzin i potenciar-ne la col·laboració. El 2022 l'Institut de l'Ebre va ser un dels afortunats i el ministeri d'Educació i Formació Professional el va seleccionar per desenvolupar un projecte sobre la indústria 4.0 juntament amb tres instituts més. Per tirar-lo endavant, entre els quatre centres van rebre una subvenció de 166.813 euros. D'aquí sortien els diners per pagar aquestes factures sobredimensionades.

Una factura del centre per la cessió de dos portàtils
Una factura del centre per la cessió d'una impressora 3D

L'Institut de l'Ebre es troba enmig de la polèmica després que el diari ARA destapés dissabte passat que dos professors han interposat fins a tres denúncies perquè el centre tenia estudiants de FP fent pràctiques dins del mateix centre, tot i que havien signat convenis per treballar en empreses externes, tal com fixa la normativa. Els alumnes que estaven en aquest règim cobraven un sou de l'empresa amb què havien signat el conveni, però en realitat treballaven per a l'institut. Alguns d'aquests estudiants van tenir problemes per continuar amb els seus estudis, ja que, segons denuncien, el centre els obligava a fer moltes feines, algunes de les quals no guardaven cap relació amb el que estaven estudiant. Després de pagar el sou dels alumnes a qui ni coneixien, les empreses passaven una factura a l'institut pel mateix valor sota l'epígraf "Manteniment" i així recuperaven els diners pagats. Segons les factures a què ha tingut accés l'ARA, les empreses també cobraven de més amb la cessió d'aquest material informàtic a l'institut.

Pagar a alumnes amb xecs

A més de la FP dual, durant la qual els estudiants fan pràctiques pagades, existeix també un altre tipus d'aprenentatge en empreses que es diu formació en centres de treball (FCT), que no és remunerat. Aquest va orientat als estudiants que acaben de començar, i no es consideren pràctiques laborals sinó formatives. Com que pot afectar estudiants menors d'edat, la normativa és molt restrictiva i fixa un màxim d'hores i de dies a la setmana. És el departament d'Educació qui autoritza quines són les empreses on poden anar els alumnes. Però a l'Institut de l'Ebre també hi havia estudiants en aquest règim fent les pràctiques FCT al mateix centre.

El procediment era el mateix: signaven un conveni amb una empresa a la qual ni coneixien i feien les pràctiques al centre. Segons el testimoni d'antics alumnes consultats pel diari i de Sergi Tur, que és el coordinador d'informàtica i un dels professors denunciants, els estudiants "començaven les pràctiques abans d'hora" i com que superaven les hores permeses, el centre els pagava un sou a través d'un xec. Pagaven entre 3,5 i sis euros l'hora. El xec, que s'adjunta en aquesta notícia, té la signatura del director del centre, Armand Pons, i de l'administradora, Francesca Pinyol Moreso.

Un xec bancari amb el qual el centre pagava les pràctiques d'alguns alumnes

Els dos professors de l'institut van denunciar tots aquests fets a Inspecció de Treball, a l'Oficina Antifrau i a la Bústia Ètica de la Generalitat de Catalunya. La primera denúncia és del 8 d'octubre. Ara bé, fins ara les úniques actuacions del departament d'Educació han estat demanar al centre que deixi de tenir alumnes treballant en pràctiques i obrir un expedient informatiu. Segons el testimoni d'un dels dos denunciants, aquesta trama d'estudiants en pràctiques treballant al centre es podria estar produint des de fa més de quinze anys.

Aquest dimecres el centre ha celebrat el primer claustre des que va esclatar la polèmica i, segons fonts coneixedores, el director ha explicat a la resta de professors que algunes de les empreses amb les quals fins ara s'organitzaven les pràctiques dels alumnes han decidit deixar de treballar amb l'institut. D'altra banda, el PSC ha presentat al Parlament una bateria de preguntes sobre aquest cas i adverteixen que, si es confirmen les irregularitats, demanaran que "es depurin responsabilitats".

stats