TERRA -NO SOMNIS-
Camp de Tarragona 18/12/2019

Simbiosi entre ésser humà i vinya

Ruth Troyano Puig
2 min
Vinya socialitzada en coster i sobre sòls de llicorella al Mas de la Rosa.

Www.ruthtroyano.cat“Els vins són un reflex del seu origen. Al Priorat són intensos, amb caràcter i mineralitat marcada”. Miquel Torres Maczassek té la mirada acostumada als turons suaus i a les ondulacions del Penedès on va néixer i viu, per això se li intueix una emoció continguda davant dels costers pronunciats del Mas de la Rosa de Porrera, en un amfiteatre de vinya vella on neix el vi més emblemàtic de Família Torres a la regió. Vinya socialitzada (carinyena, garnatxa i algun cep de picapoll negre), sòls de llicorella, exposició al sol de matí i vent de garbinada i mestral que regala sanitat al raïm. Calen dos o tres ceps de mitjana per omplir una ampolla. L’edició és molt limitada, poc més de 1.900 unitats, que, en un 80%, viatgen a l’estranger.

Mas de la Rosa és un vi especial, de qualitat superior, elegant i fi, que reflecteix molt més que l’origen i aspira a obtenir la màxima distinció de qualitat de la DOQ Priorat: un vi de gran vinya classificada. “Treballar aquesta terra és molt dur. Si vens a veure el que s’hi fa, entendràs el preu del raïm”. Ho diu, en un moment de respir, Manolo del Águila, propietari de la finca fins al 2017, quan Torres la compra. Avui continua treballant la terra amb la família, aportant el coneixement empíric i manifestant en cada gest i paraula l’estima que li té. “La treballem amb l’aixada, la llaurem amb mula, hi fem una intervenció mínima i hi desenvolupem una viticultura orgànica molt simple”, dirà Miquel Torres davant de les mans esforçades de l’antic propietari i ara amic. La vinya vella del Mas de la Rosa sap com expressar-se. Hauria estat plantada, en vas, uns anys abans del registre agrícola més vell localitzat, que data del 1939. Més de 80 anys, doncs.

Amb el coneixement enològic aplicat, el resultat és un vi fresc en què la fruita dansa amb els balsàmics. A la primera anyada, la 2016, hi ha franquesa, puresa i tipicitat. Longitud en boca i longevitat a l’ampolla. “Hi ha un equilibri perfecte de terra i clima; a 500 metres d’altitud, la maduració del raïm és tardana”, comenta el director general de Família Torres. Mas de la Rosa marca un nou estil de fer vins al Priorat, sense contundència, en què mana la vinya. “Cal trobar l’equilibri entre cor i coneixement”, reconeix Miquel Torres. Mas de la Rosa busca alinear romanticisme i tècnica i obre el camí cap a la “simbiosi entre ésser humà i vinya”. La cinquena generació de la família està convençuda que encara queden 20 anys bons perquè el factor humà entengui cada petita parcel·la remota i sàvia de vinya, perduda pel Priorat, i la sàpiga interpretar de la manera més justa i honesta. Però el camí comença a estar traçat en una de les propietats més antigues i enigmàtiques de Porrera.

stats