Terra -no somnis-

Un Terrer d’esperit biodinàmic

Nin-Ortiz exposant les virtuts de la biodinàmica.
18/11/2025
2 min

“No oblidem que, malgrat que ens pesi, nosaltres també som animals i necessitem una natura en bon estat per viure”. Ho escriu el fotògraf Màrius Domingo, autor del cartell del Festival Terrer d’aquesta edició, que ja enfila la recta final. Les seves imatges mostren algunes de les aus que habiten el Priorat. No és casualitat que un dels tastos que s’ha organitzat en el marc del Terrer, ara que el vi s’hi ha inserit de forma definitiva, parli de conservar el paisatge i afavorir la biodiversitat. L’enòloga Ester Nin (Celler Nin Ortiz, Porrera) posa una condició al director del festival, Blai Rosés, per acceptar la proposta que li fa, que tingui lloc a la Cartoixa d’Escaladei. “Venim a explicar-vos la biodinàmica a casa nostra”, diuen humils, ella i Carles Ortiz. “I també que endevineu el que us hem servit”, afegeixen. Sota cada copa, una targeta rasca-rasca. Vins icònics de viticultura biodinàmica, de diferents regions del món, que s’aniran servint i tastant mentre despleguen el seu relat. “Les nostres plantes tenen un sistema radicular viu, ampli i profund”, etziben d’entrada.

La imatge del full que lliuren als assistents mostra precisament això, un treball d’arrel que després es transfereix al vi. “A la copa és difícil percebre la viticultura biodinàmica, però sí que es diu que són vins més expressius, amb fruita i una part floral”, aclareixen. També hi ha harmonia, com en les cristal·litzacions sensibles que els permeten radiografiar l’esperit del vi. “La finca ens ha d’alegrar l’ànima, ha de crear un organisme viu on proliferi la vida autòctona. Mai ha de ser un monocultiu”, recorda Carles Ortiz. Per això ells conviuen amb ametllers, avellaners, vegetació endògena i marges de pedra seca que testimonien infinitat d’anys d’activitat agrícola. “La lluna ascendent o descendent és el que ens dona vitalitat”. “L’adob animal és la manera més honesta de mantenir els sòls sense maquinària pesant; la idea és sempre revitalitzar el terra”. Parlen de Steiner, dels preparats, que “el bon compost permet resistir millor les malalties; nosaltres anem a buscar al Pirineu els fems de vaca”. De restaurar costers i autoestima, de Flor de la Coma, el nou vi que beu de l’ADN de la vinya vella.

Són el primer celler a l’estat espanyol que ha assolit l’acreditació de Biodyvin, l’únic segell que certifica no només les pràctiques biodinàmiques, també el tast organolèptic del vi. “Cada proposta és una celebració de la terra i la seva capacitat per inspirar-nos”, diu el director del Terrer. Queda clar l’encert de programar-los i de veure com els admiren, des de la discreció del refetor, elaboradores de la talla de Daphne Glorian, Sandra Doix i Núria Pérez Ovejero.  

stats