CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 02/07/2019

Lluitar contra els elements

L’espècie humana sempre ha hagut de lluitar contra els elements. L’exemple més recent l’hem tingut en el gran incendi que ha cremat més de 6.000 hectàrees entre les comarques de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià i que, començant el dimecres 26 de juny, no va poder ser controlat fins diumenge a la tarda.

Com passa sempre, els més perjudicats han sigut els pagesos i els ramaders, sense oblidar-nos de les persones que tenien un habitatge dins la zona cremada.

El govern de Catalunya ja ha promès ajuts, i alguna entitat bancària, línies de finançament perquè puguin restablir com abans millor les seves propietats. Això m’ha fet recordar un precedent: les promeses que la mateixa Generalitat i la banca van fer als pagesos i els ramaders després dels greus desperfectes soferts per culpa dels aiguats de l’octubre del 2000 que van afectar a les comarques del sud de Catalunya. Al final, com quasi sempre, tot és paper mullat.

Les institucions queden molt bé davant els mitjans de comunicació prometent el que mai acabaran de complir i la banca, mirant sempre de fer negoci, ofereixen préstecs tous (a baix interès) a una gent que han perdut precisament la seva principal font d’ingressos.

JOAN FERRÉ VERGE

AMPOSTA

Manifestació a Estrasburg

Avui, dia 2 de juliol, desenes de milers de catalans hem viatjat fins a Estrasburg per manifestar-nos coincidint amb el ple de constitució del nou Parlament Europeu. Exigirem que els nostres representants catalans, elegits per 2 milions de persones, puguin ser eurodiputats, cosa que Espanya intenta impedir. Són el president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Toni Comín, que van ser deposats il·legalment pel govern espanyol perquè el govern català va organitzar un referèndum d’autodeterminació en què van votar 2,3 milions de catalans. Aquest referèndum volia pressionar el govern espanyol perquè acceptés organitzar un referèndum de comú acord, com els celebrats a Escòcia o el Quebec. Però el govern espanyol, temorós que guanyi l’opció per la independència, no el vol permetre. I, a més, com va veure tot el món, va enviar la policia a pegar als votants. I després ha manipulat la justícia per arraconar el moviment independentista i està acusant els detinguts de rebel·lió violenta amb càrrecs de fins a 25 anys. Per això, altres líders catalans, com Puigdemont i Comín, van decidir sortir d’Espanya i posar-se en mans de la justícia europea (belga, alemanya i anglesa), segurs que la justícia espanyola els condemnaria mentint en la idea que hi va haver violència. En el judici televisat s’ha pogut constatar que només hi va haver un delicte petit de desobediència que no comportaria presó. De fet, que puguin esdevenir eurodiputats els permetria evitar la venjança de la justícia espanyola gràcies a la immunitat parlamentària. Necessitem que Europa s’adoni que ja no és un assumpte intern espanyol, sinó un conflicte europeu, i que s’impliqui en impedir el joc brut d’Espanya. Volem un referèndum.

JORDI ORIOLA FOLCH

BARCELONA

Retards a la R11

Dilluns 1 de juliol. Comença un mes que es preveu molt complicat per a les calorades i el turisme. Però atenció, el tren convencional torna a fallar. El tren de la línia R11 que ha de sortir de Portbou a les 6.57 h no arrenca. Al final surt amb 30 minuts de retard. Els problemes amb el material mòbil són estructurals. Els trens tenen més de 30 anys i no hi ha manteniment. Cada dia, més tercermundisme al tren convencional de la línia R11 i RG1. Falten maquinistes i a la vegada el trens s’aturen. El material mòbil és inservible. Què passa, Sr. Macias? Què passa amb el tren convencional de les línies R11 i RG1? Senyors del govern espanyol i de la Generalitat, ja n’hi ha prou d’aquest color.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU