CARTES I MISSATGES

Cartes a la Directora 11/08/2019

Massa consum de carn

Moltes persones veganes i vegetarianes ja fa temps que no mengen carn pels seus principis ètics i empatia amb el patiment dels animals.

Ara hauran de ser la resta de persones que consumeixen altres tipus d’alimentació les que n’hauran de disminuir el consum per recomanació dels experts de l’ONU.

D’acord amb els estudis duts a terme, si baixa la producció de carn per al consum, aquesta decisió pot ajudar a pal·liar els efectes de la crisi climàtica, que té entre les seves causes la contaminació que produeix l’excés de ramats i tot el seu procés d’alimentació i tractament de fems.

Encara que hi hagi dirigents poderosos que dubtin del canvi climàtic, és un fet constatable que cal mirar de frenar i reconduir com sigui. Joves com Greta Thunberg que semblen tenir més seny que un percentatge ben alt d’adults ens ho recorden contínuament.

EULÀLIA ISABEL RODRÍGUEZ PITARQUE

TORROELLA DE MONTGRÍ

Temps de vacances

El temps de vacances escolars que s’inicia cap al 20 de juny i finalitza cap a l’11 de setembre provoca moltes qüestions i un cost a les famílies que moltes vegades no poden assumir. I és una qüestió conflictiva, per exemple, en cas de ruptura matrimonial. Què es fa amb els infants i joves en edat escolar obligatòria durant aquest temps mentre el pare o la mare treballen? Per què una família que ha escollit un sistema públic d’ensenyament obligatori ha de pagar per accedir a l’educació en el lleure?

Això comporta a una discriminació entre infants, joves, famílies, etc., perquè no tots els infants i joves poden accedir a activitats d’educació en el lleure per raons econòmiques. Uns infants tenen l’oportunitat de gaudir-ne mentre altres omplen places i carrers amb la seva formació en situació de standby. Hi ha infants que tan sols si van a escola tenen assegurat un àpat al dia, higiene, etc.

En moltes ocasions aquest desequilibri vacacional recau sobre els avis. Tal com indica la Llei d’Educació, l’educació és la porta al ple desenvolupament personal i al progrés col·lectiu. Llavors, avui dia, quin sentit té interrompre el servei públic d’educació?

Crec que és una necessitat social actual fàcil de resoldre, si, com crec que tots convindrem, sempre ha de prevaler l’interès superior del menor i l’interès general de tota la societat.

SANTI PÉREZ

GIRONA

S’equivoquen tots?

De veritat s’equivoquen les justícies alemanya, belga, suïssa i escocesa, Amnistia Internacional i els experts de l’ONU? No podria ser que fos la justícia espanyola qui s’equivoca? O es troba en possessió de la veritat absoluta?

No va ser cap cop d’estat, com diuen els nacionalistes espanyols: no hi va haver violència per part de les autoritats catalanes. Sí que n’hi va haver per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. No es va destituir cap autoritat ni es va enderrocar cap govern legítim: el delegat del govern espanyol, els jutges i la resta d’autoritats continuaven al seu lloc. I el fet de declarar la independència (que no va ser pas oficial) després d’un referèndum, això és fer ús del dret d’autodeterminació, reconegut per la Declaració Universal dels Drets Humans, signada per l’estat espanyol. A més a més, un cas d’independència no ha de regir-se per cap constitució estatal, sinó pel dret internacional.

El que sí que va ser un cop d’estat va ser allò que es va fer amb l’article 155: usurpar el govern autonòmic i posar una vicepresidenta del govern espanyol a governar l’autonomia, o dissoldre el Parlament. Els polítics que van tirar endavant el 155, Rajoy y Sáenz de Santamaría, sí que haurien de ser jutjats.

JORDI AZNAR I MARTÍNEZ

BARCELONA